Příběhy z Vysočiny – Zdeněk Kousal (2019)

Připravila Irena Šarounová.

Hovoří Zdeněk Kousal.

Natočeno 2019. Premiéra 15. 11. 2019 (ČRo Vysočina, 6:00 h.; 3 min.).

Lit.: Šarounová, Irena: Jihlavský underground se scházel i v klubovně pro neslyšící v Březinových sadech. In web ČRo Vysočina, 15. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Kdo chtěl před listopadem roku 1989 poslouchat jinou hudbu, číst jiné knihy nebo malovat jiné obrazy, než ty kontrolované vládou, musel se uchýlit k takzvanému undergroundu.

A nebyla to jen skupina The Plastic People of the Universe, a Ivan Magor Jirous. I když, kolem nich se to vlastně všechno točilo.

„Já jsem nikdy nebyl ta správná mánička, protože mně vlasy vypadaly dřív, než mi stačily narůst,“ říká s úsměvem Zdeněk Kousal. Sám zažil underground až od poloviny sedmdesátých let. „My jsme v roce sedmdesát šest s klukama zaznamenali něco, co se nazývalo Případ Magor. Potom vznikla i Charta, zavření pražskýho undergroundu, lidí kolem Plastic People. Tenkrát jsem se na to díval v televizi, bylo mi necelých šestnáct let, a neměl jsem v tom jasno. Byli to prostě takoví exoti, a to vždycky hrozně láká,“ vzpomíná. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)