Mozaika – Lichtenštejnský palác na Kampě se otevře veřejnosti (2019)

Zažil šlechtice, nacisty i světové státníky. Lichtenštejnský palác se otevře 17. listopadu. Připravila Eva Sinkovičová.

Hovoří Irena Saidlová, průvodkyně z Úřadu vlády České republiky.

Natočeno 2019. Premiéra 15. 11. 2019 (ČRo 3 Vltava, 8:00 h.; 6 min.).

Lit.: Sinkovičová, Eva: Zažil šlechtice, nacisty i světové státníky. Lichtenštejnský palác se otevře 17. listopadu. In web ČRo 3 Vltava, 15. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Chtěli byste vědět, co se skrývá za dveřmi budov, které využívá Úřad vlády České republiky k reprezentačním účelům? V neděli 17. listopadu budete mít možnost to zjistit. Během oslav 30. výročí sametové revoluce se na jeden den veřejnosti otevře Hrzánský palác na Hradčanech nebo Lichtenštejnský palác na Kampě. Ten v současné době využívá vláda k reprezentačním účelům a ubytovaná v něm byla třeba královna Alžběta II. s manželem.

Lichtenštějnský palác nechal na konci 17. století postavit František Helfried z Kaiserštejna. „Jako autora projektu vybral Giovanniho Battistu Alliprandiho. Architekta italského původu, který žil celý život v Čechách. Palác však nenavrhl v takové podobě, jak ho vidíme dnes, tehdy byl pouze dvoupodlažní, měl přízemí a první patro. Jeho zvláštností bylo, že v době svého vzniku měl malý tunel, který vedl od řeky dovnitř do paláce. Jestli se dalo vjet dovnitř, však záleželo na tom, jak vysoko zrovna sahala voda. Byl to jediný vodní palác v Praze. Tunel se bohužel nedochoval a dnes se již přesně neví, kde byl,“ popisuje Irena Saidlová, průvodkyně z Úřadu vlády České republiky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)