Balanc – Jordan Peterson radí dát si život do pořádku (2019)

Jak omlouvají oběti domácího násilí agresory? Proč někteří pečují o druhé moc a jiní zase neumí ochotu druhých přijmout? Jak se pozná, že máme v životě příliš chaosu nebo že je naopak těsně svázán pravidly? Rozhovor připravil Petr Bouška.

Hovoří Jordan Peterson.

Natočeno 2019. Premiéra 19. 11. 2019 (ČRo Rádio Wave, 20 min.).

Lit.: Bouška, Petr: Jordan Peterson radí dát si život do pořádku. Kdy pořádek stačí a kdy potřebujeme více chaosu? In web ČRo Radio Wave, 19. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  (…) Kanadský psycholog Jordan Peterson se stal pro mnohé mladé muže vzorem. Obrazem spořádaného otce, kterého neměli. Jeho názory, které popsal mimo jiné v knize 12 pravidel pro život, ale mnozí odmítají jako příliš konzervativní, až fašizující. Jak obstojí jeho kniha z pohledu seberozvoje, sebepoznání a psychoanalýzy? V magazínu Balanc ji rozebíral psychoanalytický terapeut Jakub Kuchař.

„Rivalita, která nás motivuje k výkonu, je zdravá. Od určité míry může být destruktivní, projevem je závist.“ Závist může způsobit psychické problémy a konflikty s okolím. Vodítkem k rozpoznání dobré rivality od destruktivní závisti jsou naše reakce, myšlenky a pocity. Když je někdo lepší než já a ničí mě to, mám chuť se opít, pohádat nebo někomu ublížit, nejspíše mám uvnitř nezpracované téma a s tím spojené emoce. Když nás ovládá závist, tak druhým nepřejeme.

„Více se srovnáváme s podobnými lidmi, tam vzniká větší prostor pro závist. Freud to nazýval narcisismus malých rozdílů.“ Lidé, kteří jsou nám podobní, lépe slouží jako zrcadlo, odraz nás samých. Proč nejsem tak úspěšný jako kolega, kamarád? Proč nemám stejně drahé věci, kariéru nebo přátele, když jsme si tak podobní a on není o nic lepší? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)