Reflexe: Film! – Vlastníci, Bez vědomí a První zrádce (2019)

Vlastníci, Bez vědomí a První zrádce. Novou českou komedii Vlastníci recenzuje Dan Krátký. Debatujeme také o kvalitách nového seriálu HBO Bez vědomí, který natočil Ivan Zachariáš. O mafiánské biografii První zrádce mluví italský režisér Marco Bellocchio. Připravil Dan Krátký.

Natočeno 2019. Premiéra 20. 11. 2019 (ČRo 3 Vltava, 42 min.).

Lit.: Krátký, Dan: Deset rozhněvaných bytů. Společensko-kritičtí Vlastníci jdou příkladem českým komediím. In web ČRo 3 Vltava, 20. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Jiří Havelka z divadla Vosto5 skvěle debutuje jako filmový režisér adaptací původně divadelního projektu, ve kterém zasedá rozhádané společenství vlastníků.

Tuzemské komedie dobře rozpoznávají, po čem diváci touží, mnohdy však za cenu přílišného konzervatismu. Zároveň je málokterý domácí žánr – i přes svou dlouholetou tradici – tak řemeslně nezvládnutý. Každý rok však nabízí několik silných výjimek, a právě sem patří celovečerní debut divadelního režiséra a herce Jiřího Havelky. Příběh Vlastníků tvoří jedna dlouhá domovní schůze, na jejímž omezeném prostoru rozehrává bravurně vystavěnou společensko-kritickou komedii, která v průběhu důmyslně mění tón.

Tereza Ramba a Vojta Kotek se jako manželé Zahrádkovi snaží vnést pořádek do rozhádaného společenství vlastníků bytových jednotek. Rozmanité postavy se postupně přesouvají od neškodných vtípků k dávným křivdám, pod nimiž mizí schopnost vést dialog. Vzájemné vztahy reflektují prskající dráty a drolící se omítka jejich polorozpadlého domu. Havelkův scénář je nejen trefný ve vystihnutí absurdity těchto nucených setkání, ale i ve schopnosti vyprávění rytmizovat pravidelně se měnícími tématy, aniž by se Vlastníci – jako jejich schůze – zastavili na místě. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)