Xaver a host – Jiří Suchý (2019)

Jiří Suchý hostem Luboše Xavera Veselého.

Natočeno 2019. Premiéra 27. 11. 2019 (ČRo Region, 27 min.).

Lit.: Myslivečková, Jana – Chládková, Jana – Veselý, Luboš Xaver: Jiří Suchý: Maminka mi říkala, chlapče, z tebe herec nikdy nebude. In web ČRo Region, 27. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Divadelník, textař, spisovatel a režisér Jiří Suchý je spoluzakladatelem Divadla Semafor, které letos oslavilo šedesát let od svého vzniku. Nerozlišuje jednotlivé doby. Dobře mu v divadle bylo za každých okolností, a to i ve zlých normalizačních časech.

Jiří Suchý zažil v životě mnoho profesních pádů i vzestupů, ale už se k nim nevrací. Problémy ho prý vždy spíše dobíjely. Jak sám říká: “Jsem brojitel proti nepřízni osudu. Pokud se však nyní ohlédnu zpět, je to pro mě nostalgie.“

V říjnu oslavil Jiří Suchý osmdesáté osmé narozeniny, přesto je stále neuvěřitelně aktivní. Řídí Divadlo Semafor, píše nové hry, vymýšlí nové projekty, vystupuje, hraje, tančí a zpívá. Jenom si stěžuje, že mu nyní trvá napsat hru dvojnásobně delší dobu. Možná je to i tím, že čím je starší, tím prý je zodpovědnější.

Divadlo Semafor, které Jiří Suchý založil, oslavilo letos kulaté výročí šedesáti let. Po celou tu dobu s ním chtěl Jiří Suchý skončit jenom jednou, a to bylo v době, kdy zemřel Jiří Šlitr: „Říkal jsem si, že už to nikdy nebude ono. Jeden odešel, jeden zůstal, polovina něčeho odešla. Jakou radost bych ale udělal těm, kteří mi v bývalém režimu nefandili, kdybych skončil. To bych nemohl dopustit, a tak jsem pokračoval dalších padesát let,“ říká Suchý. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)