Interview Plus – Pavel Rychetský (2019)

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová za hnutí ANO je přesvědčena, že český soudní systém má jen dílčí potíže a je v rámci Evropy standardní. Někteří odborníci ale stav české justice hodnotí výrazně kritičtěji. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský dokonce vyzývá k překreslení mapy celé soudní soustavy. Proč a jak? Zeptáme se Pavla Rychetského. Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2019. Premiéra 29. 11. 2019 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Bumba, Jan – Luptáková, Věra: Předseda Ústavního soudu Rychetský by Šámala jako nového ústavního soudce bral. „Byl bych rád,“ přiznává. In web ČRo Plus, 29. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v Interview Plus komentoval možné doplnění (jeho) soudu o nového člena Pavla Šámala a hovořil o nutné změně systému celé naší justice, který je pozůstatkem doby minulé.

Ústavní soud (ÚS) Pavla Rychetského už 11 měsíců pracuje bez jednoho ústavního soudce. Teď to vypadá, že by se této funkce mohl ujmout současný předseda Nejvyššího soudu, profesor trestního práva a autor současného trestního zákoníku Pavel Šámal.

„Byl bych velmi rád, protože ta situace je u nás trvale dlouho neudržitelná,“ odpovídá na otázku, jestli by Šámala viděl rád.

„Je to uznávaný odborník a přijde na místo po soudci Janu Musilovi. Oba jsou profesoři trestního práva, takže se tak ÚS vyplní i z hlediska profesního,“ dodává. Podle informací Respektu si Šámal zatím vzal dva týdny na přemýšlení, a taky potvrdil, že nabídku od prezidenta opravdu dostal.

Je Ústavní soud „líný“, jak už dřív naznačoval prezident Miloš Zeman, a to v souvislosti se stále nevyřízenou ústavní stížnosti ve věci „lex Babiš“ (zákon o střetu zájmů)? „Tady stále ještě rozhodnuto nebylo,“ odpovídá popravdě Rychetský. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)