Adamcova vláda (2019)

Na začátku prosince roku 1989 vyšli po sedmi klidných dnech opět lidé v Československu do ulic. Důvodem byla nová vláda Ladislava Adamce. Poměr ministrů byl 15 komunistů proti pěti nekomunistům. Lidí, kteří se s komunistickým režimem chtěli co nejdřív rozloučit, to pořádně naštvalo. Zvukové nahrávky z té doby vybrala do Archivu Plus Veronika Kindlová.

Natočeno 2019. Premiéra 29. 11. 2019 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus. Repríza 1. 12. 2020 (ČRo Plus, 11:10 h.).

Lit.: Kindlová, Veronika: „Staronová vládo, nejsme tupé stádo!“ Jak Ladislav Adamec rekonstruoval komunistickou vládu. In web ČRo Plus, 29. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nová vláda Ladislava Adamce vytáhla obyvatele Československa na začátku prosince 1989 po sedmi klidných dnech opět do ulic. Poměr patnácti komunistických ministrů proti pěti nekomunistům občany, kteří se s komunistickým režimem chtěli co nejdřív rozloučit, pořádně naštval.

Ještě na začátku listopadu bylo Československo za ostatními komunistickými zeměmi střední Evropy značně pozadu. Poláci i Maďaři už skončili s vládou jedné strany, Němci zbourali Berlínskou zeď.

Po 17. listopadu se ale v Československu věci rozeběhly nevídaným tempem. Během pár dní byla i u nás zrušena vedoucí úloha strany a odumírající režim byl nucen jednat s opozicí.

Premiér federální vlády Ladislav Adamec se sešel se zástupci Občanského fóra v čele s Václavem Havlem a slíbil, že do 3. prosince obmění svou vládu tak, aby odpovídala změnám ve společnosti. Fórum zejména požadovalo, aby do čela resortů obrany a vnitra byly dosazeny nezkompromitované osobnosti, přičemž na vnitru by měl být, pokud možno, nekomunista. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)