Pro a proti – Vlasovci a osvobození Prahy (2019)

V pražských Řeporyjích možná postaví pomník vlasovcům. Jakou měrou se muži generála Vlasova podíleli za osvobození Prahy první květnové dny roku 1945? A jak moc názor na vlasovce, kteří přijeli do metropole v německých uniformách, rozděluje dodnes českou společnost? Debatovat o tom bude Tomáš Pavlíček.

Hovoří historik a poslanec ODS Pavel Žáček a bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta.

Natočeno 2019. Premiéra 2. 12. 2019 (ČRo Plus, 9:34 h.; 26 min.).

Lit.: Pavlíček, Tomáš – Čihák, Ondřej: Rusko nám vnucuje vlastní interpretaci dějin, odmítá kritiku návrhu na pomník vlasovcům Žáček (ODS). In web ČRo Plus, 2. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pražská městská část Řeporyje chce vybudovat pomník tzv. vlasovcům. Původně ruští vojáci v německých službách v kritických chvílích Pražského povstání změnili stranu a pomohli bojujícím Pražanům. Zástupci ruského ministerstva zahraničí označili návrh za příšernou iniciativu, později ruská diplomacie zkritizovala české úřady, že nadržují zločinnému přepisování dějin.

„Jsem proti, mimo jiné proto, že to znamená značnou politizaci historie. Navíc její revizi, na kterou se teď začínáme náhle dívat z pohledu poražených, nikoliv vítězů,“ říká v pořadu Pro a proti bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta.

Podle něj se dostatečně nezdůrazňuje, že vlasovci byli součástí německých SS. „Dokonce i spadali pod velení Himmlera… Když se tedy bude stavět pomník, musíme brát v úvahu, že stavíme pomník esesákům.“

Nepopírám, že zásah vlasovců pro Prahu byl jen dobře. Ale změna stran tři dny před koncem války nevyvážila jejich předchozí zločiny… Otázka pomníků a jejich politizace neprospívá vztahům v rámci Evropy. Ukazuje to, že zahraniční politiku státu určují starostové nebo primátoři. Jaroslav Bašta (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)