Osobnost Plus – Martin Mejstřík (2019)

Martin Mejstřík, bývalý politik a studentský vůdce. Nejšťastnější byl v roce 1989, když významně přispěl do boje proti komunistům. A od té doby se hledá. V senátorském křesle pobyl jen jedno období a vystřídal dvacet zaměstnání. Co kromě sebe hledá? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2019. Premiéra 2. 12. 2019 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Tesařová, Kateřina – Tachecí, Barbora: Martin Mejstřík: Evropa nebude jednotná, dokud si její západní část neuvědomí, co je komunismus. In web ČRo Plus, 2. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Spisovatel a bývalý politik Martin Mejstřík patří mezi čelní osobnosti studentských stávek, které vedly k rozpadu komunismu v Československu v roce 1989. Stále trvá na tom, aby byl komunismus odsouzen a vyčleněn z evropské společnosti.

Host Osobnosti Plus se dříve angažoval v Platformě politické paměti a svědomí, která se pokoušela o odsouzení komunismu na evropské úrovni.

„Je to patrně běh na delší čas. Evropa nikdy nebude zcela jednotná, dokud si její západní část neuvědomí, co to komunismus je,“ myslí si.

Milionu chvilek fandím

„Jednou jsem byl Jacquesem Rupnikem pozván do Paříže na Evropský klub, který organizoval, bylo to na téma vyrovnání se s komunismem. A když jsem tam přirovnal komunismus k nacismu, tak jsem u Francouzů skončil. Bylo to pro ně neslýchané.“

Exsenátor hovoří také o svém vztahu k iniciativě Milion chvilek pro demokracii: „Podporuji je, jak mohu, což neznamená, že budu chodit na všechny demonstrace. Myslím si, že je to potřebná aktivita a fandím tomu.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)