Balanc – Věra Vránová (2019)

Co se o sobě můžeme dozvědět od koní? Jak mohou koně zlepšit vztah mezi partnery nebo s dětmi? Proč se někteří lidé koní bojí a jiní k nim tíhnou?

Hovoří Věra Vránová.

Natočeno 2019. Premiéra 3. 12. 2019 (ČRo Rádio Wave, 18 min.).

Lit.: Bouška, Petr: Rozvoji a poznání člověka může pomoci i kůň. Nelže a pozná i to, co psychologové ne. In web ČRo Radio Wave, 3. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Koně nezajímá, co máte na vizitce nebo jak jste oblečení. Je pro něj důležitá čistá komunikace,“ říká v magazínu Balanc lektorka sebepoznání s koňmi Věra Vránová. Zvířata, samozřejmě i koně, reagují na lidi spontánně. Kůň pozná, že se bojíte, že si nejste jistí nebo že máte vztek. A podle toho reaguje. Na koních se tak můžeme naučit, jak a proč na nás reagují lidé a z jakého důvodu to někde vázne.

„Strach z koní není problém, lekce může probíhat bez kontaktu. Kůň bude v ohradě nebo vybereme malého či poníka,“ říká Věra Vránová. Koně jsou speciálně trénovaní a musí mít naplněné své vlastní potřeby. Dostatek sociálního kontaktu s dalšími koňmi, nesmí být citově uzavření a musí být zvyklí na lidi. Nezáleží na pohlaví, někteří ale preferují řešit s klienty určité problémy a naopak jinými obtížemi se zabývají neradi. Dalo by se v nadsázce říci, že i koně mají specializaci. 

„Sebepoznání s koňmi je vhodné pro kohokoliv, kdo se chce o sobě více dozvědět, chce se rozvinout nebo mu něco nejde.“ Kůň je útěkové zvíře, neustále zkoumá své okolí. Když cítí ohrožení, uteče. Predátor loví a maskuje se. Lidé se chovají podobně, tají své úmysly, schovávají své emoce, staví kolem sebe obrany, a často to ani neví. Koně to prý velmi dobře poznají a jsou lidem zrcadlem. Nemají předsudky nebo vedlejší úmysly, chovají se naprosto spontánně. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)