Dvacet minut Radiožurnálu – Pavel Svoboda (2019)

Hostem je bývalý europoslanec a předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda z KDU-ČSL. Může ČR ještě připomínkovat a zpochybňovat auditní zprávu o případném střetu zájmů Andrej Babiše? Nebo musí návrhům Evropské komise vyhovět? A má Evropská komise právo posuzovat český zákon o střetu zájmů, což premiér Babiš odmítá? Moderuje Marie Bastlová.

Natočeno 2019. Premiéra 3. 12. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 17:05 h.).

Lit.: Havel, Prokop – Bastlová, Marie: Mohou nastat fáze odehrávající se před soudem EU, říká k evropskému auditu bývalý europoslanec Svoboda. In web ČRo 1 Radiožurnál, 3. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Do Česka dorazila konečná auditní zpráva Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Jde skutečně o konečnou zprávu? A může Česko vznést ke zprávě nějaké námitky? Odpovídá bývalý europoslanec a předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda z KDU-ČSL.

Moderátorka Marie Bastlová připomíná, že zpráva je sice zatím neveřejná, do některých médií začaly části auditní zprávy unikat. Podle nich audit potvrzuje to, že Andrej Babiš skutečně ve střetu zájmů je. „Pokud útržky odpovídají celkové vyznění zprávy, tak je to konstatování auditorů, že je tady střed zájmů,“ říká.

Až dojde český překlad zprávy, tak Česká republika má podle Svobody s Evropskou komisí komunikovat, jak se se zprávou narovná. „Může to být otázka finančních toků, vratek. Ale samozřejmě půjde o to, aby byla odstraněna příčina, to znamená střet zájmů,“ odhaduje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)