Spot – Když je architektura víc než jen kulisa (2019)

Jaký je vztah knížete temnot a kostela sv. Mikuláše? Spot o filmu a architektuře. Připravila Alžběta Medková.

Hovoří .

Natočeno 2019. Premiéra 5. 12. 2019 (ČRo Rádio Wave, 21 min.).

Lit.: Medková, Alžběta: V hlavní roli Draculův hrad a hotel Overlook. Když je architektura víc než jen kulisa. In web ČRo Radio Wave, 5. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Jakou roli hraje architektura ve filmech a seriálech? Proč vypadá Birmingham v Peaky Blinders právě tak, jak vypadá? O vztahu uměnovědy, vizuálních studií a architektury vypráví v magazínu Spot historik umění Tomáš Kolich. Probereme i české seriály a filmy a zabředneme také do temných koutů strašidelných hradů a dalších lokací typických pro gotický horor. Nevynecháme Draculu ani Osvícení.

„Často se debatuje o tom, jestli filmová architektura jen slouží danému filmu nebo seriálu,“ zamýšlí se Kolich. „Pak to ale často sklouzne k tomu, že by měla být nenápadná a divák by o ní skoro ani neměl vědět. Sloužit ale podle mě neznamená být nenápadný.“ Naopak jsou žánry a syžety, které výraznou scénu vyžadují. Tomáš Kolich napsal například sérii textů o architektuře současných seriálů.

Jak důležitou úlohu architektura může hrát, ukazuje třeba na seriálu Peaky Blinders. Jeho autoři mytologizují britské dějiny po vzoru klasických westernů a to se mimo jiné projevuje i na výpravě. Autoři se sice inspirovali historickým Birminghamem, některé scény se i natáčely ve skutečných lokacích, seriálové město ale bylo následně upraveno digitálně. Byly přidány oblaka kouře a hlavně výrazné prvky industriální architektury, které jsou hodně naddimenzované, takže celé město působí jako obří továrna. „Na obzoru jsou vidět obrovské ocelové konstrukce, hospoda je hned vedle vysoké pece, ze které šlehají plameny,“ popisuje Kolich. „Takové obrazy si spojíme spíš s normalizačním filmem z Ostravy než s meziválečným Birminghamem.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)