Pro a proti – Trestní stíhání komunistických zločinců (2019)

Policie zahájila stíhání komunistických prominentů Milouše Jakeše, Lubomíra Štrougala a Vratislava Vajnara kvůli zneužití pravomoci v souvislosti s používáním střelných zbraní na československých hranicích. Má vyšetřování po 30 letech ještě smysl, i s ohledem na to,že předchozí šetření zločinů komunismu byla většinou zastavena nebo zločiny prohlášené za promlčené? Moderuje Veronika Sedláčková.

Hovoří bývalá ředitelka Platformy evropské paměti a svědomí Neela Winkelmanová a politolog a publicista Jiří Pehe.

Natočeno 2019. Premiéra 9. 12. 2019 (ČRo Plus, 9:34 h.).

Lit.: Sedláčková, Veronika – Čihák, Ondřej: Přestaňme vinit komunistický režim. Jsou tu konkrétní lidé, kteří páchali zlo, tvrdí Winkelmannová. In web ČRo Plus, 9. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Politické špičky bývalého komunistického režimu Miloš Jakeš, Lubomír Štrougal a Vratislav Vajnar čelí obvinění se zneužití pravomoci v souvislosti se zabíjením lidí, kteří se snažili před rokem 1989 opustit republiku. Je na místě postavit před soud prominenty dřívějšího režimu, kterým je teď kolem devadesátky, za jejich podíl na vraždách na tzv. železné oponě?

„Je důležité, aby se současný demokratický režim aspoň symbolicky distancoval od toho minulého a ukázal na ty, kteří byli zodpovědní, protože tito tři činitelé osobně nesou vinu za to, jak režim vypadal,“ vysvětluje v pořadu Pro a proti bývalá ředitelka platformy Evropské paměti a svědomí Neela Winkelmannová.

Podle ní je symbolické a důležité, že se tak děje teď. „Protože jsme získal odstup od minulého režimu, a také díky Evropské unii a našemu novému relativně chytrému postupu podávání žaloby je to teprve možné.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)