{Brexit očima…} 1/? (2019)

Jak brexit prožívají Češi žijící v Británii? Připravil Jaromír Marek.

Natočeno 2019. Premiéra 1. dílu 5. 12. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 3 min.); 2. dílu 7. 12. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 3 min) v cyklu Reportáže Radiožurnálu.

Obsah: 1. Brexit očima českého profesora: Spory zasahují i rodiny. – 2. Syn českého letce RAF: Politici se neřídí vůlí voličů

Lit.: Marek, Jaromír: Brexit očima českého profesora: Spory zasahují i rodiny. Pro jistotu jsem zažádal o občanství. In web ČRo 1 Radiožurnál, 5. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: 12. prosince budou ve Spojeném království předčasné parlamentní volby. Měly by vyvést zemi ze slepé uličky, kam se dostala v posledních měsících kvůli jednání o brexitu. Jak situaci v Británii vnímá profesor Jan Marek, jeden z nejvýznamnějších Čechů žijících v Británii? 

S profesorem Janem Markem stojíme na ulici v centru Londýna. Přes nekonečně dlouhou skleněnou stěnu hledíme dolů do suterénních laboratoří. V dětské nemocnici Great Ormond Street Hospital pracuje profesor Marek od roku 2005. Stojí v čele oddělení echokardiografie a oddělení prenatální kardiologie.

„Brexit hýbe společností. Vyvolal rozpory nejen mezi politiky, ale i mezi lidmi a v rodinách,“ popisuje profesor Marek.

O odchodu ze Spojeného království zatím neuvažuje. Jeho odborné aktivity jsou rozprostřeny mezi Británií, Amerikou a Českou republikou. Samotná nemocnice za něj vyřídila status usedlíka, přední český kardiolog si navíc vyřizuje britské občanství.

„Procházím fází, kdy jsem stejně jako řada mých kolegů zažádal o občanství. Abych měl úplnou jistotu,“ vysvětluje.

Lit.: Marek, Jaromír: Syn českého letce RAF fandí brexitu. „Politici se neřídí vůlí voličů,“ soudí. In web ČRo 1 Radiožurnál, 7. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Britší konzervativci věří, že jim výsledek z předčasných voleb otevře cestu k brexitu. Opoziční labouristé zase jdou do předvolebního boje se slibem nového referenda. Jenže dopadlo by nové referendum jinak než to původní? A jak by ho přijala většina, která hlasovala pro brexit? 

„Myslím, že to, co se v posledních měsících v politice dělo, otevřelo řadě lidí oči. Řada politiků se neřídila vůlí svých voličů. Vedli si svoji vlastní agendu. To je však naprosté popření demokracie. Doufám, že tyto volby pomohou posunout zemi kupředu a politici se budou zase budou řídit tím, co lidé chtějí.“

S čerstvým sedmdesátníkem Tomem se potkávám nedaleko anglického Folkstonu. Na místě, kde na bílých útesech stojí památník bitvy o Anglii. Jeho otec Oldřich Doležal během druhé světové války bojoval v řadách RAF. Tom Doležal se narodil v Československu, a když mu bylo pár měsíců, podařilo se jeho otci dostat i s rodinou zpět do Británie. V referendu volil Tom brexit a má pro to své důvody.

„U nás v jihovýchodním Kentu představuje migrace velký problém. Řada přistěhovalců tady dostala v minulosti sociální bydlení, přestože bytů pro místní je nedostatek. Školní třídy jsou přecpané, protože je v nich spousta dětí přistěhovalců. Čekací lhůty u lékaře se prodloužily, protože je tady víc lidí. To vše se děje na úkor lidí, kteří celý život platili daně.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)