Interview Plus – Luděk Niedermayer (2019)

Hostem Interview je Luděk Niedermayer. Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2019. Premiéra 10. 12. 2019 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Bumba, Jan – Erhart, Michael: Ministři se musí rozhodnout, jestli hájí zájem státu, nebo Agrofertu, říká Niedermayer (TOP 09). In web ČRo Plus, 10. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Dotace jsou v europarlamentu velmi horké téma, které může mít dalekosáhlé následky, říká Niedermayer. (…)

Úvodní prudká přestřelka v bitvě o údajný střet zájmů Andreje Babiše (ANO) utichla a přechází v zákopovou válku. Podle členů hnutí ANO jeho předseda ve střetu zájmů není a Česku ani nehrozí, že by kvůli tomu musela Unii peníze vracet.

„Výsledkem auditu není, že by Unie řešila Agrofert nebo osobu premiéra. Řeší, jestli si české orgány počínají správně a jestli postupují podle českých a evropských zákonů,“ míní europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

V Interview Plus tvrdí, že na české straně selhala kontrola. Příjemce dotací musí splňovat české i evropské zákony, Komise je prý ale toho názoru, že české úřady nedbaly o dodržování tuzemského zákona o střetu zájmů a nezohlednily ani loňské finanční nařízení, které střet zájmů definuje velmi široce.

„Pokud se to nepodaří dostat pod kontrolu, tak zmizí ochota bohatších zemí přispívat do rozpočtu ve prospěch chudších, a to výrazně ovlivní budoucí fungování Evropské unie. Vše je spojené se vším,“ varuje Niedermayer s tím, že trpělivost čistých plátců i kvůli dění v dalších zemích vyčerpaná. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)