Reflexe: Vizuální umění! – Gender v současném umění a v zastoupení žen (2019)

Tereza Rudolf se svými hosty debatuje o současném umění, o jeho aktuální situaci, trendech a dlouhodobějších tendencích.

Natočeno 2019. Premiéra 10. 12. 2019 (ČRo 3 Vltava, 13:00 h.; 41 min.). Repríza 10. 12. 2019 (ČRo 3 Vltava, 23.00 hodin); 24. 3. 2020 (ČRo 3 Vltava, 13:00 h.; 23:00 h.).

Lit.: Rudolfová, Tereza: „Nikoho nepřekvapí, když vystavíte jen umělce-muže.“ O genderové slepotě v současném umění. In web ČRo 3 Vltava, 10. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu).  – Cit.: Genderová rovnost v současném umění. Jaké podmínky a postavení mají na současné výtvarné scéně ženy-umělkyně? A má vůbec smysl pojmenovávat feministické umění nebo určovat kvóty pro zastoupení umělkyň na výstavách a ve sbírkách?

Na tyto otázky se v pořadu Reflexe: Vizuální umění! ptá kurátorka a kritička umění Tereza Rudolf. Jejími hosty jsou vizuální umělkyně a letošní finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého Marie Lukáčová, kurátorka a pedagožka Zuzana Štefková a kurátor a ředitel Sbírky moderního a současného umění Národní galerie Praha Michal Novotný.

„U výstavy, kde jsou samí muži, nikoho nenapadne, že by to byla nějaká maskulinistická výstava, nebo že by se tam tematizovalo nějaké mužům specifické téma. Zatímco, když poskládáte výstavu, na které jsou samé ženy, tak najednou musíte vysvětlovat, co to je, že vystavujete samé umělkyně,“ říká kurátorka Zuzana Štefková a poukazuje tím na genderovou slepotu, která je na české výtvarné scéně stále přítomná.

Hosté pořadu se nicméně shodují, že se za poslední roky změnilo mnoho k lepšímu a celkově se umělecká scéna ve věci vyrovnanosti zastoupených umělkyň a umělců ubírá správným směrem. V nemalé míře k tomu přispívá činnost různých uměleckých spolků a skupin, jakými jsou například instituce sdružené na základě přihlášení se ke Kodexu feministické umělecké instituce, dříve působící skupina Čtvrtá vlna, jíž byla členkou i Marie Lukáčová či skupina Mothers Art Lovers, za níž v pořadu mluví její členka Zuzana Štefková. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)