ArtCafé – Navzdory / architekti 1969 -1989 – 2019; Encyklopedie akčního filmu (2019)

Co dobrého a zajímavého vznikalo v architektuře mezi lety 1969 až 1989? Kteří lidé a jaké skupiny se zasloužili o zajímavé a kvalitní počiny ve veřejném prostoru a odvážnými nápady přispěli k rozvoji architektury? Kdo měl za minulého režimu zájem o památkovou péči nebo ekologická řešení? Na to se snaží odpovědět nová výstava v Galerii Jaroslava Fragnera s názvem Navzdory / architekti 1969 -1989 – 2019. Její autoři budou také hosty  v úterním ArtCafé. Připravila Hana Slívová. Hudbu vybírá Ondřej Bambas.

O knize Encyklopedie akčního filmu hovoří Václav Rybář, Matěj Svoboda a Petr Cífka. Rozhovor vede Pavel Sladký.

Natočeno 2019. Premiéra 10. 12. 2019 (ČRo 3 Vltava, 16:05 h.).

Lit.: Sladký, Pavel: Encyklopedie akčního filmu je skrznaskrz fanouškovské dílo, říkají autoři knihy. In web ČRo 3 Vltava, 17. prosinec 2019  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Arnold, Sly, Brutální Nikita… V nakladatelství XYZ vyšla na konci listopadu Encyklopedie akčního filmu, mapující na více než 250 stranách hesla spojená s tímto žánrem.

Autoři knihy, filmoví publicisté ze serveru Moviezone.cz, Václav Rybář, Matěj Svoboda a Petr Cífka, přibližují nejznámější filmy, herce a herečky, režiséry akční kinematografie, ale i elementy akčních filmů jako jsou auta, zbraně nebo klišé. Dělají to populárním časopiseckým, respektive blogovým způsobem. „Vždycky když slyšíte, že ten či onen film je na­točený na motivy lunaparkové atrakce, plasto­vých pajďuláků z hračkářství nebo maskota z oba­lu ranních cereálií, máte automaticky pocit, že půjde o absolutní odpad. A přesto…“ začíná například jedno z hesel, to o Pirátech z Karibiku.

Jdeme především po našich favoritech. Formativním diváckým obdobím pro nás byl hlavně konec 80. a začátek 90. let.

Jádrem knihy jsou jendoznačně muskulaturní 80. léta, kdy na plátnech kin zářili Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone a další známé tváře. Návštěvnost v zařazování hesel do encyklopedie prý hrála minimální roli, jde spíše o status, jaký dnes filmy pro autory encyklopedie mají. „Po některých klišé se nám stýská. Dnes mají jepičí život. Je jich málo a tvůrci se jim často vysmívají,“ prozrazují autoři jistou nostalgii. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)