Příběhy slavných značek – Swarovski (2019)

Výrobce broušeného křišťálového skla, jehož historie sahá až do roku 1862. Autorka pořadu Jitka Škápíková. Dramaturgie Magdalena Šorelová. Spolupracovali Jan Kovařík a Světlana Lavičková. Mistr zvuku Tomáš Pernický. Zvukový designér Jiří Litoš

Natočeno 2019. Premiéra 10. 12. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 26 min.). Repríza 15. 2. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.).

Lit.: Škápíková, Jitka – Šorelová, Magdalena: Swarovski: Jak Čechy přišly o legendu bižuterie. In web ČRo 2 Praha, 10. prosinec 2019 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.:  Narodil se v Jizerkách, ale zkušenosti sbíral ve Vídni a v Paříži. K patentu ho inspiroval Křižík, ale voda říčky Kamenice jeho sen neutáhla.

V Jiřetíně pod Bukovou se 24. října 1862 narodil do německy mluvící sklářské rodiny Daniel Swarovski. Tou dobou tu kvetla výroba šperků zdobených skleněnými kamínky, a tak byla jeho profesní dráha celkem jasná.

V nedalekých Albrechticích se vyučil pasířem – naučil se zpracovávat kov za studena pro potřeby výroby bižuterie. Ručně brousili sklo, ze kterého se pak zhotovovaly knoflíky, korálky a ověsy pro křišťálové lustry.

Byla to náročná práce a šlo to pomalu. A tak si začal lámat hlavu s tím, jak celý proces zrychlit a zlevnit. Když mu bylo 18, vyslali ho na zkušenou do Paříže a Vídně, aby si trochu rozšířil obzory. No a tam proběhlo setkání vpravdě iniciační. Potkal se tu s Františkem Křižíkem. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)