Xaver a host – Jaroslav Sapík (2019)

Jaroslav Sapík hostem Liboše Xavera Veselého.

Natočeno 2019. Premiéra 11. 12. 2019 (ČRo Region).

Lit.: Veselý, Luboš Xaver – Myslivečková, Jana – Chládková, Jana: Jaroslav Sapík: Kdybych měl vařit sám pro sebe, zřejmě by to skončilo u míchaných vajíček. In web ČRo Region, 11. prosinec 2019 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Šéfkuchař Jaroslav Sapík se vyučil v hotelu Ambassador, zkušenosti sbíral později také v zahraničí. Řadu let spolupracuje s Pražským hradem, kde pomáhá zajištovat stravování při významných událostech. Připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže. V roce 1992 otevřel kousek za Prahou v malé vesničce Klokočná rodinnou restauraci a penzion.

Jaroslav Sapík je zarytým obhájcem české kuchyně, o které tvrdí, že je nutné ji vrátit do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží. Jinak ale žádná kuchyně podle něj není špatná, jsou prý jen dobří a špatní kuchaři.

Také gastronomické Vánoce jsou v rodině Sapíků klasické. Přes den drží půst, jenom si dají trochu vína nebo nějaký chlebíček, aby do večera vydrželi. K večeři mají rádi krémovou rybí polévku a nesmí chybět smažený kapr, na kterého si sypou křen. Bramborový salát dělají odlehčený, bez majonézy: „Je připravený jenom ze salátových brambor, spařené cibulky a trošky řepkového oleje, ochucený cukrem, solí a posypaný pažitkou. Právě ke smaženým věcem má být salát lehčí,“ doporučuje šéfkuchař. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)