Na dřeň – Jiří Zajíc (2019)

Alžběta Havlová vede rozhovor s pedagogem a skautem Jiřím Zajícem.

Natočeno 2019. Premiéra 12. 12. 2019 (Rádio Proglas, 16:00 h).

Lit.: Havlová, Alžběta:  Na dřeň s Jiřím Zajícem: Odvahu jsem čerpal hlavně z důvěry v Boha. Pořad v souvislostech. In web Radio Proglas, Rozhovor s mediálním odborníkem, spisovatelem a pedagogem Jiřím Zajícem nejen o odvaze, která je podle něj potřeba dnes stejně jako za totality.

Velkou kuráž musel Jiří Zajíc prokázat už ve svých devatenácti letech, kdy svůj skautský oddíl skryl pod značku oddílu turistického. „Dneska mladí lidé dospívají většinou později, v sedmnácti letech jsou to pořád ještě děti. Já jsem v sedmnácti letech, tedy v listopadu 1968, byl místopředsedou stávkového výboru na naší střední škole. A od toho momentu mi vlastně skončilo dětství,“ říká dlouholetý skaut Jiří Zajíc s přezdívkou Edy. Vzápětí dodává: „Odvahu jsem čerpal jednoznačně z důvěry v Boha, bez toho bych do toho vůbec nešel!“ A k čemu je podle něj potřeba odvaha dnes? „Potřebujeme ji denně – třeba zastat se kolegy v práci, když se mu děje bezpráví,“ zmiňuje jednu ze situací Jiří.

Redaktor Ondřej Havlíček si s Jiřím povídal také o výchově dětí, proč je potřeba se nebát  být jim vzorem, ale také o jeho zkušenostech s tím, jak mohou média negativně ovlivňovat naši společnost a o způsobech, jak se před jejich vlivem chránit. Později také Jiří prozradil, co by poradil svému dvacetiletému já a za co se ve svém životě stydí.

Rozhovor s čerstvým nositelem nejvyššího skautského vyznamenání, řádu Stříbrného vlka, přineseme ve čtvrtek 12. prosince od 16 hodin na frekvencích Radia Proglas.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)