Pro a proti – Směrnice o omezování držení střelných zbraní (2019)

Měla by Česká republika po střelbě v ostravské nemocnici co nejdříve implementovat do naší legislativy unijní směrnici o omezování držení střelných zbraní? A mohou zpřísněné podmínky pro získání a držení zbraně zabránit tragédii podobné té v Ostravě nebo teroristickým útokům? Hosty Karolíny Koubové budou europoslanec TOP09 Jiří Pospíšil a bývalý poslanec za KDU-ČSL, bezpečnostní expert Ivan Gabal. Moderuje Karolína Koubová.

Natočeno 2019. Premiéra 11. 12. 2019 (ČRo Plus, 9:33 h.).

Lit.: Koubová, Karolína – Čihák, Ondřej: Když se někdo zblázní, sežene si zbraň i nelegálně. Řešme psychologii problému, žádá sociolog Gabal. In web ČRo Plus, 11. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Mohou zpřísněné podmínky pro získání a držení zbraně zabránit tragédii jako v Ostravě?

Tragická střelba v ostravské nemocnici, kdy útočník zavraždil 6 lidí a další 3 zranil, opět otevřela debatu o množství zbraní v Česku a jejich případné větší regulaci. Pomohlo by snížení počtu držených legálních zbraní snížit i počty těch nelegálních, kterou také ostravský vrah použil? Měla by Česká republika co nejdříve implementovat evropskou směrnici o zpřísnění držení střelných zbraní?

„Unijní směrnice říká, že nesmíme mít zásobníky s 20 náboji. Kdyby takový zásobník ostravský střelec měl, tak nemáme 6 mrtvých a tři zasažené, ale třeba 18,“ odhaduje v pořadu Pro a proti sociolog Ivan Gabal.

Během čtyř let jde o třetí incident. „Jsme ve velice křehké a delikátní situaci, abychom střízlivě posoudili další vývoj… Statisticky ale platí, že čím větší je zastoupení zbraní ve společnosti, tím roste pravděpodobnost jejich použití na zabíjení lidí. Roste i pravděpodobnost nelegálního zneužití zbraně.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)