Osobnost Plus – Václav Hořejší (2019)

Profesor Václav Hořejší, molekulární imunolog. V jeho pracovně visí tabulka s nápisem Politické rozhovory zakázány, ale odříkaného největší krajíc. ?K honu na Zemana se nepřipojuji, nejlepší je ho ignorovat,“ řekl třeba v půlce roku Deníku. Vědec, který se nebojí otevřeně vyjadřovat k čemukoliv veřejnému. Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2019. Premiéra 11. 12. 2019 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Tachecí, Barbora – Tesařová, Kateřina: Důvody, kvůli kterým se demonstruje, nejsou natolik závažné. Vláda dobře funguje, soudí imunolog Hořejší. In web ČRo Plus, 11. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Molekulární imunolog a akademický profesor Václav Hořejší patří k nejcitovanějším českým vědcům. Pokud jde o jeho politické, sociologické, trestněprávní a ekonomické názory, ve shodě s kolegy už tolik není.

Vedle podpory prezidentovi Miloši Zemanovi, kterou veřejně vyjádřil, nesdílí nutnost demonstrací proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který stojí ve střetu zájmů.

„Lidé mají právo demonstrovat, vyjadřovat názory a třeba i požadovat demisi významných politiků. Nemyslím si ale, že důvody, kvůli kterým se demonstruje, jsou natolik závažné, aby vyvolaly masovou reakci. Pokud tam ale lidé chodit chtějí, ať chodí, nic proti tomu nemám,“ říká host Osobnosti Plus.

„Jsem rád, že vláda, kterou dnes máme, stejně jako i minulá vláda v obráceném politickém obsazení, funguje dobře. Řekl bych, že nejlépe z polistopadových vlád. Mou prioritou je, aby fungovala ona i všechny orgány, které jí podléhají. Abychom se neocitli v situaci, kterou jsme tu už dvakrát měli, a tedy, že by vláda padla a prezident jmenoval tu svoji a jen na krátkou dobu,“ dodává vědec. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)