Host Radiožurnálu – Tereza Brdečková (2019)

Zanedlouho uplyne 50 let od smrti výtvarníka a loutkáře Jiřího Trnky. Spisovatelka a scénáristka Tereza Brdečková se podílela na dokumentárním filmu, který má jeho osudy a práci připomenout prostřednictvím pátrání po kvalitní filmové kopii loutkového Bajaji. Proč musí Trnkovo umění přijet do Čech obdivovat Francouz, abychom se jím začali zabývat? Zeptá se Jan Pokorný.

Natočeno 2019. Premiéra 12. 12. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:05 h.).

Lit.: Pokorný, Jan: Mám dojem, že mizí smysl lidí pro krásu, říká spisovatelka a režisérka Brdečková. In web ČRo 1 Radiožurnál, 12. prosinec 2019 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) „Cílem bylo najít příběh, kterým by se zapomenutý Trnka přiblížil těm, kteří ho neznají,“ říká o výtvarném dokumentu o Jiřím Trnkovi jeho spoluautorka Tereza Brdečková. V rozhovoru s Janem Pokorným připomíná, že umělec v období studené války byl nutně svázaný s režimem. „Říkalo se: podívejte, vy máte toho kýčaře, nějaké myšky se tu honí, to my děláme umění,“ říká k porovnávání s Waltem Disneym. Jaké vlivy formovaly Jiřího Trnku? Měl temný Trnka smysl pro humor?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)