Osobnost Plus – Jan H. Vitvar (2019)

Jan H. Vitvar, vedoucí kulturní rubriky Respektu. Muž, který se vyzná kultuře a miluje umění. A sleduje, jak politika tu kulturu ovlivňuje. Co si myslí o tom, že Milan Kundera až teď dostal zpátky české občanství? A co říká vystoupení řeporyjského starosty v ruské televizi? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2019. Premiéra 12. 12. 2019 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Marková, Zuzana – Tachecí, Barbora: Pavel Novotný předvedl v ruské televizi povedenou performanci, hodnotí novinář Vitvar. In web ČRo Plus, 12. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Podle vedoucího kulturní rubriky časopisu Respekt Jana H. Vitvara je tím nejhorším, co českou kulturu v porevolučních letech potkalo, bývalý ministr Antonín Staněk (ČSSD). A pachuť prý v uměleckém prostředí bude ještě nějakou dobu přetrvávat.

Největším problémem Staňka coby ministra nebyla ani tak nedostatečná erudice v oboru, ale hlavně arogance, myslí si Vitvar. „I se svým minimálním přehledem se pouštěl do kroků, do kterých by se nepouštěli ani v kultuře zběhlí lidé.“

„Nejhorší, co po Staňkovi zůstává, je pachuť z neprůhledného odvolávání,“ říká a srovnává případy odvolání ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a později tamního kurátora Adama Budaka (toho odvolal Staňkův nástupce Lubomír Zaorálek (ČSSD)).

„Zatímco ve Fajtově případě bylo celkem zřejmé, že šlo o jisté nadbíhání Miloši Zemanovi, v případěBudaka jsou důvody z mého pohledu pochopitelné a legitimní. Přesto ale část kulturní veřejnosti pátrá po tom, co za tím může být.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)