Interview Plus – Arnošt Veselý (2019)

Hostem Interview je Arnošt Veselý. Moderuje Petr Dudek.

Natočeno 2019. Premiéra 12. 12. 2019 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Dudek, Petr – Luptáková, Věra: Víceletá gymnázia stojí za nerovností v přístupu ke vzdělání. Velmi nás to trápí, ale hned je rušit? Ptá se šéf komise Strategie 2030+. In web ČRo Plus, 12. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Expertní skupina nezávislých odborníků ministerstva školství vypracovala pracovní dokument Strategie vzdělávací politiky do roku 2030+. Vedoucí skupiny a sám vysokoškolský profesor Arnošt Veselý v Interview Plus přiznává, že se české školství určitě změní, nesmí se ale honit mnoho psů na jednom smetišti.

Učitelé, ředitelé, ale i rodiče a studenti si hlavně v matematice a humanitních předmětech stěžují, že učiva je stále víc a víc. „To víme i z nejrůznějších výzkumů a zjištění školní inspekce. Které a jak redukovat, je ale složitější a nemůže to rozhodnout nějaká komise,“ vysvětluje Veselý.

Ve stále ještě pracovní verzi Strategie „jsme záměrně, trochu provokativně navrhli učivo redukovat o 50 %. Není to ale myšleno tak, že by se měla zredukovat matematika na polovinu, nebo že se nebude učit 1. nebo 2. světová válka. Taky neříkáme, že se nemají učit znalosti a informace,“ dodává v Interview Plus.

Experti by prý byli velmi rádi, kdyby se vedla diskuse o obsahu a o tom, co opravdu je (a není) podstatné. „Chceme pomoct hlavně ředitelům a učitelům, aby měli prostor na procvičování učiva, tedy toho, co je považováno za důležité.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)