Mozaika – Tři životy Dmitrije Šostakoviče (2019)

Původní rozhlasový seriál vypráví o vzestupech a pádech geniálního skladatele na vlnách totalitní moci. Reportáž připravila Alena Rokosová.

Hovoří Lukáš Hlavica.

Natočeno 2019. Premiéra 13. 12. 2019 (ČRo 3 Vltava).

Lit.: Rokosová, Alena: Tři životy Dmitrije Šostakoviče na Vltavě. Trilogie o sovětském skladateli řeší problém svědomí. In web ČRo 3 Vltava, 13. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  (…)  Hru Tři životy Dmitrije Šostakoviče napsal autor rozhlasových her a soudce Nejvyššího správního soudu Pavel Molek. Vypráví příběh sovětského skladatele, klavíristy a pedagoga Dmitrije Šostakoviče, který většinu života osciloval mezi přízní a nepřízní mocenských kruhů. Příběh je rozdělen na tři části – tři životy, nazvané Chaos místo hudby, Blokáda a Velké přátelství. (…)

Podle režiséra Lukáše Hlavici každá část zaznamenává nějaký uzlový bod Šostakovičova života: „Ten první je rok 1937, kdy začíná takzvaná velká čistka ve stalinistickém Sovětském svazu. Šostakovič se poprvé dostává na index, je zakázán a hrozí mu téměř až osobní likvidace. Druhý díl se odehrává během leningradské blokády během 2. světové války v roce 1942, kdy píše asi svou nejznámější sedmou symfonii, leningradskou. Paradoxně, i když se tento díl odehrává uprostřed války, Šostakovič prožívá nejšťastnější období svého života. Pavel Molek se těmito paradoxy zabývá. Poslední díl se odehrává v roce 1948, okolo ždanovovských kulturních reforem. Přichází nová vlna represí a Šostakovič je obviněn z formalismu, což byl téměř kulturní zločin.“ Dominantní úlohu v celé trilogii bude mít právě hudba Dmitrije Šostakoviče. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)