Reflexe: Opera! – Příběh Její pastorkyně (2019)

Příběh Její pastorkyně. O Janáčkově opeře hovoří muzikolog Jiří Zahrádka, janáčkovský badatel a editor, který pohovoří nejen o genezi díla ale také o různých verzích partitur a o jejich interpretacích. Připravila Simona Kostrhunová.

Natočeno 2019. Premiéra 14. 12. 2019 (ČRo 3 Vltava, 19:00 h.). Repríza 4. 4. 2020 (ČRo 3 Vltava, 22:00 – 23:00 h.).

Lit.: Kostrhunová, Simona: Příběh Její pastorkyně. O Janáčkově opeře hovoříme s muzikologem Jiřím Zahrádkou. In web ČRo 3 Vltava, 14. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: (…) Pořad je věnován problematice vzniku Janáčkovy třetí a nejznámější opery Její pastorkyňa. Hostem Simony Kostrhunové bude janáčkovský badatel a editor Jiří Zahrádka, který pohovoří nejen o genezi díla ale také o různých verzích partitur a o jejich interpretacích.

Zahrádka rovněž bude charakterizovat osobnost a dirigentské umění Janáčkova žáka Břetislava Bakaly. V pořadu zazní hudební ukázky z tohoto díla v podání vídeňských filharmoniků – v hudebním nastudování sira Charlese Mackerasse. Hudební lahůdkou bude ukázka ze záznamu z inscenace Komorní opery JAMU, která pod vedením Lindy Keprtové nastudovala premiérovou verzi opery z roku 1904.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)