Osobnost Plus – Pavel Pola (2019)

Bez meditace si svůj život nedokáže představit, říká. A medituje nejméně dvakrát za den – uprostřed ruchu metropole a mezi setkáními s turisty, poutníky, věřícími i hledajícími. V kostele, který je otevřený 365 dní v roce. Převor Řádu bosých karmelitánů z Kostela Panny Marie Vítězné v Praze a kněz „od Jezulátka“ Pavel Pola bude hostem sváteční Osobnosti Plus. Moderuje Lucie Vopálenská.

Natočeno 2019. Premiéra 24. 12. 2019 (ČRo Plus, 10:05 h.).

Lit.: Marková, Zuzana – Vopálenská, Lucie: Strach nás nikdy nemůže utvářet k dobrému, říká převor Pavel Pola. In web ČRo Plus, 24. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ze třetího ročníku medicíny odešel studovat teologii. Dnes je převorem Řádu bosých karmelitánů a knězem Kostela Panny Marie Vítězné v Praze a Pražského Jezulátka.

Pro Pavla Polu je centrálním bodem Vánoc půlnoční mše. „A vůbec celá liturgie, kdy se vracíme k té úžasné zprávě – nejen o narození malého Ježíše, ale i k tomu, jak je Bůh blízko člověku, jak zná lidský život a že je to boží soucit, který ho přivedl na zem.

Oslovuje mě, že Bůh přichází v bezbrannosti a bezprostřednosti malého dítěte, to je pro mě poselství Vánoc. Pavel Pola

Poznání Boha jde ruku v ruce se sebepoznáním, říkají velcí učitelé mystiky a meditace a Pola s nimi souhlasí. „Čím víc jsme v kontaktu sami se sebou, tím blíž jsme i Bohu,“ říká.

Sám se v kruhu bratrů karmelitánů věnuje kontemplaci denně a za poznáním meditace se vypravil až do indického jezuitského kláštera, kde se daří spojovat křesťanství s východní kulturou zenu.

„K obohacování se z ostatních tradic, i náboženských, vybízel už Druhý vatikánský koncil před 50 lety,“ připomíná převor: „Ale že se to dostává do praxe, není ještě dnes zdaleka samozřejmé.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)