Dvacet minut Radiožurnálu – Danuše Nerudová (2020)

Hostem je šéfka komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová. Současná vláda už podle ministryně financí nestihne důchodovou reformu. Skutečně není dost času, nebo se vládě jen nechce? A co to bude znamenat? Moderuje Marie Bastlová.

Natočeno 2020. Premiéra 6. 1. 2020 (ČRo 1 Radiožurnál, 17:05 h.; 22 min.).

Lit.: Laštůvka, Vojtěch – Bastlová, Marie: Danuše Nerudová: Nová důchodová reforma by mohla být v časovém horizontu 5 let. In web ČRo 1 Radiožurnál, 6. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vláda zřejmě nestihne do voleb přijmout důchodovou reformu, a to i přes to že to slibuje v programovém prohlášení, před pár dny to řekla ministryně financí Alena Schillerová. Na vině je podle ní i důchodová komise, která dosud nepředložila návrh reformy. Skutečně nemá vláda na reformu čas? A co to znamená, že se tak důležité reformy opět odkládají?

„Je potřeba se na to podívat bez emocí a konstruktivně, protože to je téma, které se týká především našich dětí. Předhánění se v prohlašování o tom, zda změna důchodového systému proběhne ještě za této vlády, nebo až za další, považuji za velkou zkratku. Zásadní změna je proces, který se počítá na roky, nikoli na měsíce,“ uklidňuje ředitelka Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová.

„Paragrafované znění důchodové reformy znamená také reformu příjmové strany celého systému. Vzhledem ke stárnutí populace je jasné, že ten systém nepůjde ufinancovat z průběžného výběru pojistného moc dlouho,“ nastiňuje rektorka Mendelovy univerzity, proč je nutné reformu schválit co nejdříve.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)