Dopolední host – Jan Zrzavý (2020)

Rozhovor s evolučním biologem Janem Zrzavým.

Připravil ČRo České Budějovice v roce 2020. Premiéra 10. 1. 2020 (ČRo České Budějovice, 22 min.).

Lit.: Šoberová, Hana – Poláková, Andrea: Návrat tradiční rodiny by zajistilo zrušení důchodů, homosexuální manželství s tím nesouvisí, říká biolog. In web ČRo České Budějovice, 10. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit: Nejzajímavější ze všech zvířecích druhů je člověk. K tomuto závěru dospěli evoluční biologové, a proto se teď věnují zkoumání lidstva zoologickým metodami. Jedním z těch, které zajímá hlavně vývoj rodinného uspořádání, je Jan Zrzavý.

To, čím se lidská evoluce vymyká, je podle něj to, že ji vidíme zevnitř. „My lidi zkoumáme nás lidi, což je trochu výhoda, protože se můžeme ptát na větší detaily, na druhu stranu jsme mnohem zaslepenější tím, co si sami myslíme,“ říká.

Jako hlavní rys lidské evoluce uvádí to, že mnohem víc než u jiných tvorů probíhá po kulturní úrovni. „Samozřejmě zvířata také mají kulturní dědičnost. Všude tam, kde žijí spolu a překrývají se generace, tudíž je tam nějaká péče o potomstvo, se mláďata od rodičů něco učí, což je základ kulturní evoluce. U lidí je to ale zásadně víc,“ doplňuje.

Život v sociální skupině zároveň souvisí s naší inteligencí. „Dlouhé úvahy o tom, proč máme složitý mozek, směřují k tomu, že z velké části je to adaptace na život ve složité společnosti. Mozkem tvoříme především sociální vztahy, myslíme hlavně na jiné lidi, povídáme si hlavně o jiných lidech. To nejsložitější, v čem žijeme, je sociální struktura,“ připomíná.

Lidské geny se podle Jana Zrzavého samozřejmě stále mění. „Představa, že lidská civilizace zasekla biologickou evoluci, je naprosto jednoznačný blud. Nejnápadnější věc je, že od té doby, co jsme domestikovali velká zvířata a dostáváme od nich mléko, je značná část lidské populace schopná trávit laktózu i v dospělosti, což žádný jiný savec prostě nedokáže. Je to vysloveně adaptace,“ zdůrazňuje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)