Pro a proti – Rodičovský příspěvek (2020)

Lidovci dokončili ústavní žalobu na nová pravidla pro vyplácení rodičovského příspěvku. Je neústavní, že se příspěvek zvýšil od ledna jen některým rodičům? Unesl by státní rozpočet, kdyby se rodičovský příspěvek zvýšil na jedno dítě na 300 tisíc rodičům všech dětí? Pozvání do debaty přijali poslanec a předsedaKDU-ČSL, člen stálé sněmovní komise pro Ústavu, Marek Výborný a poslanec ANO Aleš Juchelka, který je člen sněmovního výboru pro sociální politiku a odborník hnutí na sociální problematiku. Moderuje Veronika Sedláčková.

Natočeno 2020. Premiéra 14. 1. 2020 (ČRo Plus, 9:33 h.; 26 min.).

Lit.: Sedláčková, Veronika – Čihák, Ondřej: Je to změna pravidel uprostřed hry, kritizuje nepřiznání rodičovského příspěvku všem rodinám Výborný (KDU-ČSL). In web ČRo Plus, 14. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je žaloba k Ústavnímu soudu kvůli zvýšení rodičovského příspěvku jen těm, kteří ho dosud čerpají, odůvodněná?

Vláda prosadila, že se příspěvek určený pro domácnosti s dětmi do čtyř let věku, zvedne pouze těm, kteří ho ještě celý nevyčerpali. Přesto, že si lidé mohou zvolit, v jakém časovém úseku si podporu vyberou. Krátí tak novela zákona o státní sociální podpoře ústavní práva některých rodičů, jak tvrdí skupina senátorů, která se také obrátila na Ústavní soud? Nebo ne?

„Podání ústavní žaloby mi přijde jako nerozumné… Po mnoha letech se o třetinu zvyšuje rodičovský příspěvek, ale podle diskuse mi to připadá, jako by se spíš měl snižovat,“ říká v pořadu Pro a proti poslanec ANO Aleš Juchelka.

Rodičovský příspěvek prošel (od roku 1995 a pak 2007) velkou transformací. „A od roku 2018 si rodiče mohu vybrat příspěvek v rychlejším tempu. Každá rodinná strategie je jiná, někdo to chce vyčerpat dříve, aby mohl nastoupit do práce… tak může. Je to jeho volba,“ myslí si.

My nikoho netrestáme. Máme jasné pravidlo, že zvyšujeme rodičovský příspěvek od 1. ledna 2020 těm, kteří ho aktivně pobírají. Těm, kteří ho vybrali dřív, a na dávku nárok nemají, tak jim ji ani zvyšovat nemůžeme. Aleš Juchelka

Plošné navýšení by stálo asi 2,6 miliardy korun, dodává poslanec. „Ale k tomuto kompromisu došlo na koalici, kdy jsme navýšili příspěvek 280 tisícům rodinám. Pevně věřím, že současné znění zákona je kompromis, který je nejširší a jaký byl vůbec možný.“

„KDU-ČSL mohla navýšit rodičovský příspěvek celou dobu co byla ve vládě. Stalo se to až teď, po 12 letech, kdy jsme příspěvek navýšili až my. Do té doby o něm nebylo ani vidu, ani slechu,“ upozorňuje Aleš Juchelka (ANO). (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)