Vizitka – Semjon Byčkov (2020)

Host Semjon Byčkov, šéfdirigent České filharmonie. Moderuje Daniel Jäger. Seznamte se s lidmi, kteří žijí (s) kulturou.

Natočeno 2020. Premiéra 16. 1. 2020 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h.). Repríza 16. 1. 2020 (ČRo 3 Vltava, 19.00 hodin).

Lit.: Slívová, Hana – Jäger, Daniel: Semjon Byčkov: Otevřel jsem partituru Mé vlasti a měl jsem v očích slzy dojetí. In web ČRo 3 Vltava, 16. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: „Usínám i probouzím se s myšlenkami na Českou filharmonii,“ řekl ve Vizitce šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie Semjon Byčkov. V rozhovoru s Danielem Jägerem mluvil také o demokracii a zdůraznil, že se svobodou jde ruku v ruce velká zodpovědnost za vlastní činy.

Když bylo Semjonu Byčkovovi dvaadvacet, sbalil si kufr a vlakem odjel do Vídně. Psal se rok 1974 a rodákovi z Leningradu došla trpělivost s někdejším režimem. Jeho cílovou destinací byly v té době Spojené státy americké, kde nakonec vystudoval newyorskou Mannes School of Music.

„V Americe jsem žil patnáct let, stal jsem se americkým občanem. Amerika se stala důležitou součástí mé osobnosti,“ řekl ve Vizitce. Nakonec se ale do Evropy vrátil, působil ve Francii a v Německu, oženil se s klavíristkou Marielle Labèque a podle svých slov se stal členem francouzské kulturní rodiny.

Nyní druhým rokem vede z pozice šéfdirigenta Českou filharmonii, s níž loni na podzim absolvoval turné po Japonsku a Tchaj-wanu. Tam si prý poprvé silně uvědomil, že filharmonie je „jakousi extenzí, rozšíření jeho samotného.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)