Pro a proti – Kauza Válková (2020)

Rady vlády pro lidská práva se ve čtvrtek sejde poprvé od chvíle, co vyšla najevo odborná spolupráce vládní zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové z hnutí ANO s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Je její morální kredit pošramocený natolik, že by měla z rady pro lidská práva a dalších vládních rad odejít? Moderuje Karolína Koubová.

Odpovídá poslankyně ODS Miroslava Němcová a poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Natočeno 2020 (poslanecké studio). Premiéra 16. 1. 2020 (ČRo Plus, 9:34 h.; 26 min.).

Lit.: Koubová, Karolína – Čihák, Ondřej: Válková se účelově vymlouvá, je nedůvěryhodná. Zrovna v oblasti lidských práv to ale vadí, myslí si Němcová (ODS). In web ČRo Plus, 16. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Po zveřejnění odborného článku ze 70. let s podpisem komunistického prokurátora Josefa Urválka odmítla poslankyně ANO Helena Válková funkci ombudsmanky. Odejde i z Rady vlády pro lidská práva? Komunista Dolejš vidí jako podstatné její odbornost, občanská demokratka Němcová ale považuje její výroky posledních dní za diskvalifikující.

„U této funkce, na rozdíl od funkce ombudsmana, by si parlament neměl hrát na ultimativního arbitra. Rada je orgán zřízený vládou, takže ta by měla rozhodnout, jestli někdo splňuje její požadavky,“ říká v pořadu Pro a proti opoziční poslanec.

Jiří Dolejš uznává, že obhajoba Heleny Válkové nebyla zrovna šťastná. „Vymlouvat se, že byla jako absolventka právnické fakulty ´prostší´ a neznala některá jména, mi nepřijde šťastné. Podstatnější bych viděl, jestli je schopná (dál) vykonávat funkci.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)