Host Lucie Výborné – Josef Špaček (2020)

Hostem je houslista Josef Špaček. Před pár lety se o něm psalo jako o nejmladším koncertním mistrovi v historii České filharmonie. Josef Špaček však zdaleka nebyl zajímavý jen svým věkem. V roce 2012 vyhrál nesmírně náročnou soutěž Královny Alžběty v Bruselu, byl i šéfem umělecké rady filharmonie. Když má člověk takový úspěch, proč pořádá také domácí koncerty pro pár přátel? A jak se muzikant na postu hlavního koncertního mistra stane duší orchestru? Moderuje Lucie Výborná.

Natočeno 2020. Premiéra 16. 1. 2020 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h.; 28 min.).

Lit.: Výborná, Lucie: Každý člověk je unikátní, to hodně ovlivňuje tvorbu tónu, publikum ocení kreativitu umělce, myslí si virtuos. In web ČRo 1 Radiožurnál, 16. leden 2020 (anotace + nahrávka k poslechu) – Cit.: (…)  Houslový virtuos Josef Špaček je nejmladším koncertním mistrem v dějinách České filharmonie. Některé koncerty je náročné nastudovat, jiné je obtížné vydržet, říká. Hraní před tisíci lidmi je fyzický i psychický nápor, člověk se rychleji vyčerpá. Na finále Soutěže královny Alžběty si mě všiml zahraniční agent, to byla moje osobní výhra. Na bytových koncertech můžeme zahrát i velkou symfonii, chybějící party hraje klavír. Nejlepší na nich je bezprostřední kontakt s publikem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)