Diskuse u kulatého stolu – Kauza Válková (2020)

Jsou výzvy k rezignaci ve vládní radě bývalé ministryně spravedlnosti a poslankyně Heleny Válkové (ANO) mediální štvanicí, nebo oprávněným požadavkem? Kdo by měl být veřejným ochráncem práv? Člověk přímo spojený s politikou určitě ne, shodují se filozof Daniel Kroupa, politolog Petr Just a komentátor Lukáš Jelínek. Moderuje Jan Vávra.

Natočeno 2020. Premiéra 19. 1. 2020 (ČRo Plus, 48 min) v cyklu Názory a argumenty.

Lit.: Brezovská, Katarína – Vávra, Jan: Společnost vnímá lidská práva jako kyslík. Když je ho dost, ani neví, že existuje, uvažuje Kroupa. In web ČRo Plus, 19. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  (…) Válková čelí kritice kvůli svému článku ze 70. let o ochranném dohledu, který byl totalitním režimem zneužívaný proti disidentům.

Pod článkem je i podpis komunistického prokurátora Josefa Urválka, který poslal na smrt Miladu Horákovou. Po zveřejnění článku Válková oznámila, že se vzdá své nominace na post ombudsmanky, vládní zmocněnkyní rady pro lidská práva ale zůstává. Hají se mimo jiné tím, že nevěděla, kdo Urválek vlastně byl.

„Není podstatné, jestli to věděla, nebo ne. Protože obě varianty, tedy nevěděla, anebo že věděla, a přesto s ním spolupracovala, jsou strašné,“ myslí si Daniel Kroupa.

S vysokoškolským pedagogem mj. Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd UK Petrem Justem i Lukášem Jelínkem (ČSSD), který působí v komisi politických analýz sociální demokracie, se shodují, že termín „mediální štvanice“ tady není na místě.

Just připomíná, že každý člověk, který vstupuje do veřejného prostoru, musí být připravený na to, že ho minulost může dohnat. „Předlistopadová minulost bude vycházet najevo možná stále častěji. Archivy se postupně otevírají, rozšiřuje se bádání o období konce 40. až konce 80. let. Ti, kdo tuší, že na ně něco může být někde nalezeno, s tím musejí počítat,“ upozorňuje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)