Jihočeské kroniky – Zuzana Vyhnálková ze Srubce (2020)

Připravil Petr Kronika.

Hovoří Zuzana Vyhnálková, kronikářka obce Srubec.

Natočeno 2020. Premiéra 25. 1. 2020 (ČRo České Budějovice, 10 min.).

Lit.:  Poláková, Andrea – Kronika, Petr: Spoustu zajímavostí z historie Srubce se dozvěděla jako starostka, teď toho využívá jako kronikářka. In web ČRo České Budějovice, 25. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Dřív obec vedla, teď stále sleduje, co se tu děje, a důležité události zapisuje. Kronikářkou obce Srubec u Českých Budějovic je totiž bývalá starostka Zuzana Vyhnálková.

Narodila se v Praze, ale protože byla jako dítě často nemocná, její rodiče hledali čistší prostředí pro život. Přestěhovali se do obce Nesměň na Českobudějovicku, kde kdysi učila její babička, a odtud se později přesunuli do Srubce.

Rodiče Zuzany Vyhnálkové holdovali historii, ona k ní podle svých slov také měla vždy blízko, ale vystudovala pedagogiku péče o nemocné. Působila na střední zdravotnické škole a ve zdravotnictví. Osm let byla starostkou Srubce. „Tehdy jsem od lidí získala spoustu informací. Když jsme chodili přát jubilantům, ptala jsem se na jejich život, a tak jsem se dozvěděla i hodně z historie obce,“ říká. (…)

Kronikářkou se stala na počátku roku 2019. Nyní začíná psát čtvrtý svazek srubecké kroniky. „Vyžaduje to hodně času, ale zase ráda listuji v těch starých zápisech, tam se dozvíte spoustu zajímavostí. Kronika Srubce se píše od roku 1920, kdy se to stalo ze zákona povinností,“ dodává.

Zuzana Vyhnálková už také připravila příspěvky do obecního zpravodaje. „Udělala jsem tam kronikářské okénko. Psala jsem o největší zimě, která tu byla, a potom jsem hlavně věděla, že obec slaví 580 let od první písemné zmínky, takže jsem udělala takovou procházku pro ty, co se přistěhují, aby se mohli projít po pamětihodnostech, které tu máme,“ popisuje.

Dalším jejím tématem byla místní škola. „Teď se tu staví nová, tak jsem vytáhla, jak to bylo s naší školou v minulosti. Zjistila jsem, že se o ní začalo jednat v roce 1923 a byla na obecním úřadě ve dvou místnostech, dvoutřídka. Fungovala do roku 1980, kdy byla z důvodu malého počtu žáků zrušena, a teď se staví nová,“ připomíná.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)