Reflexe: Film! – Malé ženy, Martin Eden (2020)

Film Malé ženy, novou americkou adaptaci slavné knižní předlohy, recenzuje Martin Mišúr. Režisér Pietro Marcello v rozhovoru Ireny Kovářové představuje snímek Martin Eden podle Jacka Londona. Filmové Reflexe o výrazných literárních adaptacích moderují Pavel Sladký a Šárka Gmiterková.

Natočeno 2020. Premiéra 29. 1. 2020 (ČRo 3 Vltava, 13:00 h.). Repríza 29. 1. 2020 (ČRo 3 Vltava, 23.00 hodin).

Lit.: Mišúr, Martin: Malé ženy. Život očima a pocity těch druhých. In web ČRo 3 Vltava, 29. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Režisérka Greta Gerwig spojuje ve své právem oceňované adaptaci známé knihy uhlazenost a nespoutanost.

Režisérka Greta Gerwig natočila Malé ženy (2019): bezmála dvou a půl hodinové drama o citových i intelektuálních těžkostech, jimž čelí čtyři sestry na prahu dospělosti. Malé ženy jsou hned několikátou adaptací jednoho hýřivě dlouhého románu a celé se to odehrává kdesi v Americe ve druhé polovině devatenáctého století. Doufám, že jsem tímto nutným entrée nestačil odradit, Greta Gerwig totiž oprávněně sklízí jedno uznání za druhým.

Asi málokoho překvapí, že Malé ženy hledí na svět ženskýma očima. Obsahují důvtipný emancipační náboj a dají s plnou intenzitou pocítit, jak může nechutnat ženský vstup do převážně mužského světa, který šlape podle specifického řádu, pachu a hluku. Jiný pohled ukazuje, že zdánlivě přirozený rámus putyky či běžný cvrkot ve vydavatelském domě působí na leckoho cizorodě, že se naučil vnucovat určitá pravidla hry. Hrdinky přitom nemusí nenasytně chodit na pěnivý mok nebo zasněně zírat na tiskařskou čerň, aby velmi konkrétně vnímaly, jaká omezení na ně doléhají. Část filmu se odehrává během občanské války, konfliktu pouze tušeného a vlastně nespatřeného, ale v důsledcích stěžejního pro celou americkou společnost. Malé ženy vypráví o touze po činorodosti a samostatnosti, do níž různé systémové okolnosti v jednom kuse netaktně zasahují. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)