(Ne)anonymní alkoholici 1/4 (2020)

Dokumentární seriál (Ne) anonymní alkoholici nabízí až intimní pohled na vztah člověka k nejrozšířenější a nejčastěji konzumované droze – alkoholu. Pod anonymitou vymyšlených jmen uslyšíme příběhy skutečných lidí. Někteří alkoholu propadli, ale také se dokázali ze spárů závislosti vymanit. Autorka Magdalena Šorelová sleduje v reálném čase pana Jakuba, který se rozhodl využít pomoci Anonymních alkoholiků. Dramaturgie Ivan Studený. Zvuk Jiří Slavičínský.

Natočeno 2020. Premiéra 1. dílu 2. 2. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 2. dílu 9. 2. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 3. dílu 16. 2. 2020  (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); v cyklu Dokuseriál. Repríza 1. dílu 2. 1. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: Šorelová, Magdalena: (Ne)anonymní alkoholici. Až intimní pohled na vztah člověka k nejrozšířenější a nejčastěji konzumované droze. In web ČRo 2 Praha, 2. leden 2022 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: (…)  Anonymní alkoholici (AA) je sdružení žen a mužů, kteří se pokouší o střízlivost bez pomoci lékařů. Na setkáních spolu vzájemně sdílejí své zkušenosti, sílu a naději, že mohou vyřešit svůj společný problém a pomoci ostatním k uzdravení.

Stát se členem tohoto sdružení je snadné. Stačí touha přestat pít. Neplatí se žádné příspěvky. Společenství není spřízněno s žádnou sektou, církví, politickou organizací ani jinou institucí. Hlavním cílem je zůstat střízliví a pomáhat s tím i jiným alkoholikům. (…)

Sdružení AA bylo založeno v červnu roku 1935 ve městě Akron v USA během rozhovoru newyorského burzovního makléře s arkonským lékařem. V té době už makléř šest měsíců abstinoval, a to po zvláštním setkání s kamarádem alkoholikem a sdílení zkušeností z Oxfordských skupin a teorií dr. Williama Silkwortha.

Než se makléř vydal do Akronu, už několik měsíců „pracoval“ s jinými alkoholiky na základě teorie, že alkoholikovi může pomoci jen alkoholik. Bohužel ale střízlivý vydržel jen on sám. Když mu v Akronu nevyšlo obchodní jednání, začal mít strach, že se znovu napije.

Uvědomil si, že pokud chce zachránit sám sebe, musí své poselství předat jinému alkoholikovi. A tím nebyl nikdo jiný než zmíněný akronský lékař. I on se opakovaně snažil uzdravit z alkoholismu, ale vždy marně.

Když mu makléř pověděl o názoru dr. Silkwortha na alkoholismus a jeho beznadějnost, začal hledat duchovní lék na svou nemoc s větší ochotou. A stal se zázrak. Vystřízlivěl a alkoholu se už nedotkl do konce života. Tato skutečná událost ukázala „že alkoholik může ovlivnit jiného alkoholika tak, jak to žádný nealkoholik nedokáže“. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)