Rozhovor Veroniky Ruppert a Martina Minhy – Daniela Dostálková a Linda Dostálková (2020)

Rozhovor o sesterské spolupráci Dostálkových a trendech ve fotografii a umění připravila Veronika Ruppert.

Natočeno 2020. Premiéra 7. 2. 2020 (ČRo Rádio Wave, 31 min.).

Lit.: Ruppert, Veronika: „Jedna z nás rozsvěcí a zhasíná, druhá svítí,“ říká umělecké a kurátorské duo Dostálkovy. In web ČRo Radio Wave, 7. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Poměrně často jsme měly pocit, že nám muži vysvětlují věci, o kterých vědí méně než my,“ říká Daniela. Právě proto sesterské duo silně oslovila kniha od Rebeccy Solnit, jejíž název se dá volně přeložit jako Muži mi vysvětlují věci. Poslechněte si, čím Danielu a Lindu Dostálkovy oslovuje eko feminismus, jak funguje jejich sesterská spolupráce a jaké trendy vidí v současné fotografii a umění.

„Máme skvělou symbiózu v obrazovém vnímání, přestože má každá z nás jiný vkus a vizuální preference,“ říká Linda. Jako nerozlučné umělecké i kurátorské duo působí se sestrou Danielou od roku 2005.

Sestry Dostálkovy působí od roku 2005 jako umělecké duo. Linda studovala scénografii a typografii a je známá jako grafička, Daniela je fotografka. Společně tvoří konceptuální výstavy i reklamní kampaně pro kulturní instituce, které potkáváte na velkých reklamních plochách ve městech. Působí také jako kurátorky, od roku 2017 jsou exkluzivními kurátorkami galerie PLATO v Ostravě. Jejich práce jsou opakovaně nominované do finále prestižních cen Czech Grand Design.

S dotazy na sesterství a vzájemnou konstelaci Dostálkovy rozesměju a vysloužím si nálepku ezo, ale dočkám se zajímavých odpovědí. „Společný horoskop jsme si nechaly vypracovat před deseti lety,“ říká Linda a Daniela pokračuje. „ta paní nás přirovnala k vypínači a ke světlu. Jedna z nás prý rozsvěcí a zhasíná, druhá svítí. Ještě jsme nepřišly na to, která je která, ale možná trochu tušíme.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)