Blízká setkání – Dana Steinová (2020)

Host Dana Steinová. Moderuje Adéla Gondíková. Mým hostem bude předsedkyně České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging Dana Steinová. Proč je tak důležité každý den trénovat paměť? Jak s tím souvisí pohyb? A co to je digitální demence?

Natočeno 2020. Premiéra 19. 2. 2020 (ČRo 2 Praha, 11:04 h.).

Lit.: Horálková, Elena – Gondíková, Adéla: „Nedoporučuju si ani psát poznámky,“ překvapuje trenérka paměti Dana Steinová. In web ČRo 2 Praha, 19. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Lze se naučit všechny naše panovníky? A na přeskáčku? Učení je triviální, tvrdí předsedkyně České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging.

„Celé to trénování paměti je o tom, jak vše naservírovat našemu mozku a najít ty správné cesty.“ A čím víc se v dnešní době člověk spoléhá na digitální technologie, tím míň se spoléhá na vlastní mozek, varuje Dana Steinová.

Chytrý telefon, hloupější mozek

„Nedoporučuju ani psát si poznámky. V okamžiku, kdy uchopíte tužku, dáváte mozku signál, že si to nemusí pamatovat. Stejně se chová, když jdete na počítač. On ví, že si tu informaci může dohledat znovu.“

„Radkin Honzák, který dlouhá léta přednášel v Centru celoživotního vzdělávání, nazval jednu svou přednášku: Čím chytřejší telefon, tím hloupější mozek.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)