Interview Plus – Alexandr Vondra (2020)

Měla by jít čtvrtina budoucího rozpočtu Evropské unie na klimatické cíle? Jaké jsou naše zájmy při vyjednávání o novém rozpočtovém rámci? Půjde méně peněz chudším regionům a zemědělcům? Ptát se budu europoslance a místopředsedy ODS Alexandra Vondry. Moderuje Michael Rozsypal.

Natočeno 2020. Premiéra 18. 2. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Luptáková, Věra – Rozsypal, Michael: Zelená politika EU se dotkne peněženky každého. Zdraží bydlení, energie, topení, doprava. Nekonejme hystericky, ale racionálně, vyzývá europoslanec Vondra. In web ČRo Plus, 18. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…)  EU právě bojuje o svou budoucnost. Ve hře je rozpočet na léta 2021–2027, který je důležitý pro další směřování 27 zemí. Evropská komise chce ústy své nové šéfky Ursuly von der Leyenové finance na kohezi nasměrovat na zelené aktivity. Podle europoslance a místopředsedy ODS Alexandra Vondry je ale zelený deal obrovská výzva, ke které ale musíme přistoupit s rozumem.

„Zelený deal je obrovská výzva, jenže každý takový projekt má své náklady. Ne pouze výhody,“ říká Vondra v Interview Plus.

„Je to tak velký a revoluční projekt, který se ale dotkne peněženky každého českého občana. Bude to mít vliv na zdražování bydlení, svícení, topení, dopravy, potravy,… a to jsou základní lidské životní potřeby. K tomu je nutné postupovat s rozumem. Evropský parlament přitom tlačí členské státy a Evropskou komisi do ještě radikálnějších postupu, a z toho mám opravdu obavy,“ dodává.

Už dnes se v Německu zdražuje elektřina a je dvakrát dražší než u nás. Vondra ale očekává, že se během 10 let v ČR nezdraží dvakrát, klidně i třikrát. „Dramaticky totiž rostou náklady na emisní povolenky. Před čtyřmi pěti lety to byly nějaká 4 eura za tunu CO2, dnes je to 25 eur a podle předpokladů by to do 10 let mohlo být 50, 80 eur. To se samozřejmě pak musí někde promítnout.“

Zlevňování? Idealismus

Předpoklady, podle kterých by energie mohly být časem levnější kvůli masivním investicím do ekologicky šetrných projektů, pak považuje za nereálné. Dokonce říká: „O zlevňování tady mluví jen ti největší idealisté. Evropský parlament někdy předminulý týden tlačil Komisi, aby své zpřísnění redukčních cílů na CO2 do roku 2030 předložila alespoň letos v létě. Komise ale řekla, že to nestíhá,… protože celá řada států ještě ani neodevzdala národní plány, jak na to. Česko a Polsko jsou stále na tapetě, ale ty to předložily, zatímco Německo a Francie ne. Oni začínají počítat, a tak zjistili, že mají problém.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)