Xaver a host – Hana Dvorská (2020)

Hana Dvorská hostem Luboše Xavera Veselého.

Natočeno 2020. Premiéra 25. 2. 2020 (ČRo Region, 31 min.).

Lit.: Welnerová, Nicola – Veselý, Luboš Xaver: Kaskadérka Hana Dvorská: Nejlepším chráničem těla jsou vlastní svaly. In web ČRo Region, 25. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Hana Dvorská je na prahu šedesátky nejstarší aktivní kaskadérkou. Za čtyřicet let své kariéry předvedla řadu hazardérských kousků a setkala se s řadou českých i zahraničních hvězd.

Ke kaskadérství se Hana Dvorská dostala díky své vášni ke sportovnímu parašutismu. Jejím prvním kouskem byl skok z druhého patra pod vedením tehdejšího šéfa kaskadérů Jaroslava Tomsy. „Hledal někoho, kdo by se vrhnul z okna, a tipnul si, že parašutistky by se bát nemusely,“ vypráví.

Od prvního filmu uplynulo více než 40 let. Od té doby se Hana Dvorská objevila ve filmech Bídníci, Příběh rytíře, Troja, Hellboy, Letopisy Narnie a mnoha dalších. „Dnes se už česká produkce od té zahraniční moc neliší, dřív jsem ale byla velikostí cizích štábů ohromená,“ popisuje.

V závěrečné scéně českého filmu Snowboarďáci například dublovala herce Jiřího Mádla. „Vyskakuji z helikoptéry na snowboardu jakoby na horách, ve skutečnosti jsem ale dopadla do Labe kousek od Mělníku,“ říká kaskadérka. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)