Dvacet minut Radiožurnálu – Václav Písecký (2020)

Hostem je vedoucí oddělení informační kriminality pražské policie Václav Písecký. Dokumentární film V síti (2020, Vít Klusák a Barbora Chalupová) vnáší do veřejné diskuse otázku zneužívání dětí na internetu. Jak proti sexuálním predátorům bojují policisté? Jaké prostředky mají k dispozici? Co doporučují rodičům potenciálních obětí? Moderuje Marie Bastlová..

Natočeno 2020. Premiéra 27. 2. 2020 (ČRo 1 Radiožurnál, 17:06 h.).

Lit.: Havel, Prokop – Bastlová, Marie: Film V síti ukazuje část reality, hrozeb na internetu je více, říká kriminalista. In web ČRo 1 Radiožurnál, 27. únor 2020 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Do českých kin vstupuje dokument V síti, který ukazuje hrozbu zneužívání dětí v online prostředí. Film Víta Klusáka a Barbory Chalupové vyvolal veřejnou debatu o bezpečnosti dětí na internetu, ale také o tom, jak rodiče mohou své děti na podobná rizika připravit. Co všechno dětem v online prostředí hrozí? A jak proti sexuálním predátorům bojují policisté? Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl vedoucí oddělení informační kriminality pražské policie Václav Písecký.

„Vzhledem k tomu, že se problematikou zabývám 15 let, tak mě nic nepřekvapilo. Ale to ještě neznamená, že by film neotevíral téma, které je velmi zajímavé,“ říká Písecký o dokumentu V síti.

Na druhé straně poukazuje na to, že film se zabývá jednou určitou částí, hrozeb na internetu je ale daleko víc – velmi často dochází k dlouhodobému útoku na děti a není tak přímočarý, jak je vidět ve filmu.

„Útoky jsou velmi často pozvolné, kdy se útočník snaží postupem doby získat důvěru své oběti, kterou následně zneužije. Ten proces trvá mnoho týdnů, možná měsíců,“ upozorňuje Písecký. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)