Vizitka – Matěj Kašík (2020)

Host Matěj Kašík, ředitel Divadla Šumperk. Seznamte se s lidmi, kteří žijí (s)kulturou. Začátkem února měla v Divadle Šumperk premiéru inscenace dramatu Amadeus od Petera Schaffera /Pétera Šafera/. Roli Antonia Salieriho ztvárnil letos sedmatřicetiletý ostravský rodák, absolvent brněnské JAMU a toho času také ředitel šumperského divadla Matěj Kašík. Jaký je jeho vztah k Mozartovi? Lze na regionální scéně reprízovat opus více než devětkrát? Má publikum zájem o náročnější tituly a je vkus ředitele publikem limitován? I tato témata bude s Matějem Kašíkem probírat v olomouckém studiu Michal Bureš.

Připravil ČRo Olomouc v roce 2020. Premiéra 28. 2. 2020 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h.; 49 min.).

Lit: Slívová, Hana – Bureš, Michal: Matěj Kašík: Amadea šumperské publikum odměnilo potleskem ve stoje. To se nám roky nestalo. In web ČRo 3 Vltava, 28. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vyhovuje mu velikost města Šumperk, jeho poloha a příroda, ale i specifické tempo místního života i aktuální naladění hereckého souboru. Ředitel Divadla Šumperk Matěj Kašík mluvil ve Vizitce s Michalem Burešem nejen o svém vztahu k městu pod Jeseníky, ale i o provozu tohoto regionálního divadla.

Vizitka dnes sedmatřicetiletého Matěje Kašíka, který se ředitelem Divadla Šumperk stal ve třiceti letech, nabídla i vhled do šumperského kulturního mikroklimatu. S Michalem Burešem ředitel Kašík hovořil i o tom, jak se této instituci daří skrz moderně zpracovaná aktuální témata lákat do divadla mladé a lidi a jak šumperské publikum ocenilo setkání s osobou Wolfganfa Amadea Mozarta, kterou do města soubor přinesl skrz 8. února premiérované tříhodinové představení Amadeus.

„Premiéra měla skoro dojemný ohlas, už mnoho let se nám nestalo, že bychom měli ovace ve stoje,“ říká Matěj Kašík, jenž si v inscenaci také zahrál, a to velkou roli Antonia Salieriho.

Herectví ostatně tento ostravský rodák vystudoval na JAMU, a také jeho první angažmá bylo herecké: dva roky jsme ho mohli vídat v Opavě. V Šumperku v roli herce a ředitele kombinuje dva aspekty, které má v životě rád: komediantství a ekonomii, jíž se věnuje jeho otec. Po něm má prý také sklony k workoholismu. Když už si najde čas na odpočinek, tráví ho s manželkou a dvěma malými syny. Rád také poslouchá hudbu Leonarda Cohena, jehož píseň si nechal zahrát i ve Vizitce.

Matěj Kašík ví, že nalákat publikum do divadla dnes, a tím spíš v menším městě, není jednoduché. I proto je rád, že tu neklesá počet abonmá a ročně sem zavítá zhruba 30 tisíc lidí. Pochvaluje si také spolupráci s vedením města, které je podle něj osvícené a chápe nutnost divadla se stálým souborem. Ten v současné době tvoří devět herců, 26 zaměstnanců a pět desítek lidí na dohodu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)