Dvacet minut Radiožurnálu – Ivan Bartoš (2020)

Hostem je Ivan Bartoš, předseda Pirátů. Postupuje vláda Andreje Babiše při ochraně před šířením nákazy koronavirem systematicky a uvážlivě? Neměla by zlepšit komunikaci s vedením krajů a měst? A může premiér počítat s podporou politické opozice? Moderuje Tomáš Pancíř.

Natočeno 2020. Premiéra 16. 3. 2020 (ČRo 1 Radiožurnál, 17:06 h.).

Lit.: Laštůvka, Vojtěch – Pancíř, Tomáš: Předseda Pirátů Bartoš: Snažíme se vládě vyjít vstříc, ale některé kroky pan premiér podcenil. In web ČRo 1 Radiožurnál, 16. březen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zástupci opozičních stran se před zítřejším setkáním s vládmími poslanci scházejí ve sněmovně. Chtějí jednat o dosavadních vládních krocích a opozičních návrzích. Na programu by měla být i debata o tom, jak dále řešit současnou krizi kolem šíření nového koronaviru. „Administrativní opatření, což je poměrně jednoduché, vláda zvládá. Pokud ale vyžadují složitější logistiku nebo výrobu, tak je to bída,“ říká předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Vláda dnes aktivovala Ústřední krizový štáb, který povede náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. „Předpokládal bych, že se tak stane úplně na začátku krize,“ tvrdí Ivan Bartoš.

„Vláda udělala racionální kroky. Někdo je může hodnotit jako příliš přísné, ale je potřeba podívat se na to i z druhé strany. Neplní některé otázky, jako jsou ekonomické dopady, věci týkající se sociálních služeb, protože spousta lidí míří na úřad práce,“ říká v rozhovoru s Tomášem Pancířem poslanec Bartoš. 

Zároveň kritizuje vládu tím, že pokud máme už zhruba měsíc informace o akutním nedostatku zdravotních potřeb a dozvídáme se přes média informace, které nejsou pravdivé a mají životnost pár hodin do dalšího vystoupení.

Jsou opatření dostatečná?

„Otázkou je, kdy bylo důležité nasadit první opatření,“ vysvětluje Ivan Bartoš. „Ostatní státy školy uzavřely také a já si myslím, že tento krok je správný. Nemůžeme úplně zastavit ekonomiku, a proto se v první fázi nezavíraly školy mateřské.“

Případy nakažení novým druhem koronaviru v Česku stále narůstají. „Samozřejmě ruku v ruce tomu jdou opatření, která umožní lidem v první linii vykonávat svoji práci, ale to se nestalo,“ kritizuje poslanec Bartoš nedostatek ochranných pomůcek v nemocnicích. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)