Historie Plus – Scriptum – nenápadné úložiště národní paměti (2020)

Už řadu let působí v Třemošné u Plzně velmi nenápadné občanské sdružení s názvem Exodus. Jedním z výsledků jeho práce jsou webové stránky s názvem Scriptum, na kterých najdete tisícovky stran naskenovaných samizdatových nebo exilových periodik. Málokdo ví, kdo vlastně jsou lidé, kteří nekonečnou práci při digitalizaci například legendárního Tigridova Svědectví dělají. Do Třemošné se za nimi s mikrofonem vypravil Pavel Hlavatý a výsledek jeho pátrání si můžete poslechnout v pořadu Historie Plus.

V pořadu hovoří badatel, iniciátor a provozovatel projektu Scriptum Miroslav Svoboda a pracovník chráněné digitalizační dílny Martin Černý.

Natočeno 2020. Premiéra 21. 3. 2020 (ČRo Plus, 20:33 h.; 26 min.).

Lit.: Hlavatý, Pavel: Scriptum – nenápadné úložiště národní paměti. In web ČRo Plus, 21. březen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Exilová periodika – pařížské Svědectví, římské Studie i Listy, londýnské Rozmluvy, ale také mimo oficiální struktury vytvářené samizdatové časopisy Infoch, Revolver Revue, Host či Pevná hráz.

To vše – a ještě mnohem víc – lze najít na internetové adrese scriptum.cz.

Na webu, jehož finální fáze vzniká prakticky na koleně a který využívá řada odborníků, studentů i laiků, lze ovšem najít i řadu dalších exilových i samizdatových časopisů. Dále pak jinde nedostupná oficiálně vydávaná periodika z naší vzdálenější minulosti (to je v přírůstcích na Scriptu poměrně novinka) a k dispozici jsou také některé knihy.  

Zakladatel a provozovatel Scripta badatel Miroslav Svoboda hovoří o unikátním úložišti národní paměti. To navíc už z principu nemůže mít konečnou podobnu, protože chybějících titulů je stále velké množství a exilová ani samizdatová periodika nejsou dodnes stoprocentně bibliograficky zpracována, nehledě na krajanské časopisy či zajímavá periodika ze vzdálené minulosti.

Unikátní na celém projektu je, že materiály z exilu a samizdatu zpracovávají pro zavěšení na internet pracovníci chráněné digitalizační dílny sdružení občanů Exodus.

Tato organizace sídlící v Třemošné – kterou řídí již zmiňovaný Miroslav Svoboda – na svém webu píše: „Poskytujeme čtyři sociální služby: sociálně terapeutickou dílnu, odlehčovací službu, sociální rehabilitaci a centrum denních služeb. Sloužíme osobám se zdravotním postižením z celé ČR. Provozujeme dvě chráněné dílny: keramickou a digitalizační.“

Propojení kulturní a sociální roviny je přitom zcela unikátní, a to zřejmě celosvětově. A obdobných úložišť mimo naši zemi je jenom několik. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)