Osudové ženy – Jiřina Štěpničková (2020)

129. díl cyklu Osudové ženy. Každý týden vám nabízíme portréty femmes fatales, žen, které ovlivňovaly politický i kulturní život. Literární spolupráce Hynek Pekárek. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Připravila Eva Dvořáková. Dramaturgie Ivana Chmel Denčevová. Zvuková spolupráce Jiří Pochvalovský. Režie Michal Bureš.

Účinkují Pavla Beretová, Jan Kačer, Jan Teplý, Kristýna Frejová, Bořek Joura a Ivana Uhlířová. Host Šárka Maixnerová, režisérka a autorka knihy Jiřina Štěpničková – herečka v pasti.

Natočeno 2020. Premiéra 28. 3. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 26 min.).

Lit.: Duchková, Anna – Dvořáková, Eva: S nacisty si nezadala, komunistům se jí ale utéct nepodařilo. Osudové ženy: Jiřina Štěpničková. In web ČRo 2 Praha, 28. březen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Skvělá herečka, výrazná hvězda první republiky, silná žena plná energie a půvabu. Vynikala v rolích osudem zkoušených žen, její vlastní život je však v mnohém předčil.

(…) Narodila se v dubnu 1912 v Praze do skromné měšťanské rodiny. Tatínek pracoval jako mistr ve střešovické vozovně, maminka přišla do Prahy tzv. „do služby“ z jihočeského Pacova, kde mimo jiné hrála ochotnické divadlo. „Pro charakter Jiřiny Štěpničkové, pro její sportovní nadání i divokost bylo příznačné, že jí tatínek říkal Jirko,“ říká režisérka Šárka Maixnerová, autorka knihy Jiřina Štěpničková – herečka v pasti.

Odmala byla Jiřina velkou sportovkyní. Vynikala v míčových hrách, hrála tenis, lyžovala. Proto není divu, že k divadlu ji přivedl právě sport. Traduje se, že se ve svých 13 letech přes noc naučila roli Bivoje jenom proto, aby mohla jet se školou na hory. A jela! Ale od té doby už nemyslela na nic jiného než na herectví. „A když se Jirka do něčeho zakousla, tak u toho velmi silně vytrvala a chtěla být první,“ popisuje Šárka Maixnerová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)