Interview Plus – Jan Švejnar (2020)

Americký prezident Donald Trump o víkendu odmítl vyhlásit zamýšlenou karanténu v New Yorku, který má už přes 52 tisíc lidí nakažených koronavirem. Jak Trumpův postup v pandemii ohodnotí voliči v nadcházejících prezidentských volbách? A jsou Trumpovy výroky o rychlém otevření Ameriky nezodpovědným hazardem nebo snahou minimalizovat ekonomické dopady pandemie koronaviru na USA, které se koncem týdne staly nejnakaženějším státem světa? Jan Burda se zeptá profesora ekonomie na Kolumbijské univerzitě v New Yorku Jana Švejnara.

Natočeno 2020. Premiéra 30. 3. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Burda, Jan – Luptáková, Věra: Amerika ztratila měsíc, možná víc. Nebyla připravena, komentuje pandemii v USA ekonom Švejnar. In web ČRo Plus, 30. březen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: I Spojené státy americké, hlavně město New York, jsou zasaženy pandemií nového koronaviru. „Je to dnes smutné ráno,“ říká v Interview Plus ekonom Kolumbijské univerzity v New Yorku Jan Švejnar.

„Statistiky ukazují, že je potvrzeno 140 tisíc nakažených, a to jsou jen statistiky, o kterých víme. A 2,5 tisíce, to je počet lidí, kteří zemřeli,“ dodává Švejnar. „Amerika ztratila měsíc, možná měsíc a půl tím, že nebyla připravena. Sice o nákaze z Číny věděla, ale hlavní instituce se na to nebyly schopny připravit a zajistit dostatečný protiútok. Teď se to dohání.“

New Yorku je prý smutný příklad toho, jak to vypadá, když se testování lidí odloží. „Protože to teď strašně rychle roste, a to nejsou jen čísla o nových nákazách, ale i o těch, které tady už byly a jen se testem odhalily,“ myslí si. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)