Portréty – Augustin Machalka (2020)

Před sedmdesáti lety postavila komunistická justice před soud deset představitelů českých a slovenských klášterů. Vinila je ze špionáže ve prospěch Vatikánu a přípravy ozbrojeného převratu. Vůdcem skupiny měl být premonstrát z Nové Říše nedaleko Telče Augustin Machalka. Právě jeho příběh vám už za chvíli v pořadu Portréty přiblíží historik Michal Pehr. Připravil a moderuje David Hertl.

Natočeno 2020. Premiéra 2. 4. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.). Repríza 3. 4. 2020 (ČRo Plus, 10:05 h.).

Lit.: Hertl, David: Opat Machalka se před 70 lety ocitl v čele vykonstruovaného procesu s řeholníky. Dostal 25 let. In web ČRo Plus, 2. duben 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jeden z velkých inscenovaných procesů, který komunistická justice vedla proti svým odpůrcům, se odehrál na jaře 1950. Před soudem stálo deset představitelů mužských řeholních řádů a několikadenní divadlo dostalo název Proces Machalka a společníci. Augustin Machalka přitom nehrál v případu vůbec hlavní roli a ani neodešel od soudu s nejvyšším trestem. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)