Moje kamarádka Zuzka (2020)

Tereza Teguše Reková. Dokument o člověku, který to nikdy nevzdal. Dramaturgie Brit Jensen. Mistr zvuku Roman Špála.

Natočeno 2020. Premiéra 20. 6. 2020 (ČRo Rádio Wave, 37 min.) v cyklu DokuVlna.

Nominace Report 2021

Cena Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením za publicistické práce zaměřené na téma zdravotního postižení za rok 2020.

Novinářská cena 2020 v kategorii nejlepší audiovizuální reportáž.  Nominace na Prix Bohemia Radio 2021 – cena studentské poroty.

Lit.: Korychová, Kateřina: Do českého audio dokumentu pronikají nové a odvážné trendy. In web ČRo Prix Bohemia, 18. říjen 2021 (článek). – Cit.: (…)  Na úplný závěr byla předána cena studentské poroty dokumentaristce Tereze Rekové za dokument s názvem Moje kamarádka Zuzana o životě mladého člověka s rakovinou. Za nepřítomnou Rekovou cenu převzal Daniel Kupišovský, který s autorkou zprostředkoval aspoň krátké telefonní spojení. Jméno vítěze odborné poroty se dozvíme na slavnostním zakončení festivalu ve čtvrtek.

Lit.: Reková, Tereza: Moje kamarádka Zuzka. Poslechněte si dokument o životě s rakovinou. In web ČRo Radio Wave, 20. červen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V pátek třináctého dostala Zuzka ke třináctým narozeninám nečekaný dárek. Byl jí diagnostikován nádor na páteři. Do běžného života se vrátila až po roce náročné léčby. Když se nemoc o jedenáct let později vrátila, začala se Zuzkou natáčet její kamarádka, dokumentaristka Tereza Reková. Poslechněte si příběh o přátelství, optimismu a o životě s těžkou nemocí.

Se Zuzkou natáčela dokumentaristka Tereza Reková v průběhu zhruba tři čtvrtě roku. Několikrát ji navštívila v nemocnici, ale také u ní doma – vařila pro ni, chodily spolu na procházky. Zuzana milovala život, ráda se smála a trávila čas s přáteli. Její životní heslo znělo „Per aspera ad astra“ neboli „Přes překážky ke hvězdám“.

Optimistický náhled na svět si Zuzka držela i v těch nejtěžších chvílích. Studovala psychologii v Brně, kde se také léčila, a říkávala, že toto město je jí osudné. Během studií docházela jako dobrovolnice na oddělení dětské onkologie a snažila se nemocným dětem předávat energii, sílu a zkušenosti z boje se zákeřnou chorobou. Brala to také jako poděkování lékařům a sestřičkám za jejich velmi náročnou práci a za vše, co pro ni v minulosti udělali. (…)

O autorce:

Tereza Reková je dokumentaristka na volné noze. Baví ji práce s obrazem a pravidelně přispívá do různých cyklů České televize, ale její srdce nekompromisně propadlo rozhlasu (za což byla párkrát už i oceněna). Momentálně Tereza dokončuje doktorát z oblasti mezinárodní audio dokumentaristiky na brněnské JAMU, kde také učí – nebo lépe řečeno podporuje – mladé tvůrce a inspiruje je k práci s audiem.

V roce 2012 začala s onkology spolupracovat na evropském projektu PANCARE, který se zabývá následky onkologické léčby u dětských pacientů v dospělém věku. V roce 2015 společně s kamarádkou, která také prošla onkologickou léčbou, založily nadaci SPOLEČNĚ K ÚSMĚVU. Hlavním úkolem nadace je spojit co nejvíc vyléčených mladých lidí, kteří prošli léčbou na dětské onkologii, a zapojit je do pomoci dětem, které aktuálně onkologickou léčbu podstupují.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)